UNESCO, Trablus'taki Osmanlı Kültürel Mirasının Tahribini Kınadı - Son Dakika
Güncel

UNESCO, Trablus'taki Osmanlı Kültürel Mirasının Tahribini Kınadı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, Trablus'ta eski şehirde yer alan Osmanlı dönemine ait kültürel ve dini mirasın tahrip edilmesini kınadı.

20.10.2014 16:33  Güncelleme: 16:49

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Trablus'ta eski şehirde yer alan Osmanlı dönemine ait kültürel ve dini mirasın tahrip edilmesini kınadı.

UNESCO'dan yapılan yazılı açıklamada, Genel Direktör İrina Bokova'nın, 7 ve 11 Ekim'de Trablus'ta yer alan Osmanlı dönemine ait kültürel ve dini mirasa zarar verilmesini kınadığı, kültür varlıklarının yasadışı yollarla yerlerinden edilmesi ve yağmalanmasının, iyileşme için mücadele eden Libya toplumunun yaralarını derinleştirebileceği belirtildi.

"Bu saldırılar izole veya tali hasarlar olarak görülemez. Bunlar Libya'da veya başka bir yerde, kültürel mirasa karşı tekrar eden ve kasti saldırıların küresel kapsamında gerçekleşmiştir" ifadelerini kullanan Bokova, bu saldırıların sosyal birliği bozacağını vurguladı.

Açıklamada, UNESCO'nun, mevcut huzursuzluk ve güvensizlik ortamında Libya'nın kültürel mirasının korunması için tüm ulusal ve uluslararası ortakları, eylemlerini ve dikkatlerini güçlendirmeleri yönünde teşvik ettiği belirtildi.

UNESCO'nun, kültürel mirasın korumasına yönelik acil durum önlemlerinin güçlendirilmesi için Libya yetkilileri ile yakın ilişkide olduğu ifade edilen açıklamada, yetkililerin kültürel mirasa yönelik hızlı değerlendirme, dokümantasyon ve izleme yapabilmelerini teminen gelecek haftalarda acil bir durum ve risk hazırlık eğitim kursu uygulanacağı da duyuruldu.

Libya'nın Trablus kentinde,1738'de Ahmet Paşa tarafından inşa edilen Karamanlı Camisi, 7 Ekim günü silahlı kişilerce basılmış, caminin içindeki seramikler ve mermer süslemeler çıkartılmış, zemin tamamen sökülmüştü.

Trablus'ta 11 Ekim'de de tarihi Osman Paşa Medresesi, silahlı kişilerce yağmalanmış ve tahrip edilmişti. Yine aynı gün, Trablus'un ilk Osmanlı yöneticisine ithaf edilen ünlü Turgut Reis Camisi'ne zarar verilmeye çalışılmış ancak bu teşebbüs binayı koruyan yerel gönüllüler sayesinde başarısızlıkla sonuçlanmıştı. - Arkansas

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel UNESCO, Trablus'taki Osmanlı Kültürel Mirasının Tahribini Kınadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement