Ünye'de "Fındıkta Külleme Hastalığı" Semineri - Son Dakika
Güncel

Ünye'de "Fındıkta Külleme Hastalığı" Semineri

Ünye Ticaret Borsası, "Fındıkta Küllenme Hastalığı" konulu seminer düzenledi.

17.05.2016 14:23

Ünye Ticaret Borsası, "Fındıkta Küllenme Hastalığı" konulu seminer düzenledi.

Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yüksek Ziraat Mühendisi Eğitmen Dr. Arzu Sezer, Ünye Ticaret Borsası Salonundaki seminerde, fındıkta küllenme hastalığının nedenleri, mücadelesi ve çözüm yollarına ilişkin sunum yaptı.

Küllenme hastalığının son 3 yıldır farklı şekillerde etkisini gösterdiğini belirten Sezer, "Küllenmeler birçok bitkide görülür, çok yaygındır ve kolayca tanınabilirler." dedi.

Sezer, söz konusu hastalığın, bitkinin fotosentezini azalttığını, bodur gelişim ve dokuların erken yaşlanmasına neden olduğunu belirterek, zamanla dokularda, özellikle yapraklarda bozulma, gelişememe, renk değişimleri, kıvrılma ve vaktinden önce dökülmelerin görüleceğini söyledi.

Enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için dökülen yaprakların yok edilmesi gerektiğine dikkati çeken Sezer, "Budama iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşleme sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Fındıkta küllenme hastalığının belirtileri görülür görülmez ya da yaprakların normal boyutunu aldıktan sonra bir ilaçlama yapılabilir. İlaçların etki süresine göre ise ikinci ve diğer ilaçlamalar da yapılabilir." diye konuştu.

Arzu Sezer, kültürel önlemlerle hastalıktan korunma, iyi bir hava sirkülasyonu, güneşlenme, kimyasal mücadele gibi yöntemlerle külleme hastalığıyla mücadele edilebileceğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ünye'de 'Fındıkta Külleme Hastalığı' Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement