Üreticilere "Don" Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Üreticilere "Don" Uyarısı

Üreticilere "Don" Uyarısı

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman: "Havaların soğuması ve gece sıcaklığının düşmesiyle çarşamba ve perşembe sabahı don riski var"

10.03.2014 14:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, gece sıcaklığının düşmesi nedeniyle bu hafta çarşamba ve perşembe sabahı don riski bulunduğunu bildirdi.

Sorman, oda binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, bu hafta içinde don riskinin bulunduğunu belirtti.

Yaşanması muhtemel donun büyük kayıplara yol açmasından endişe ettiklerini ifade eden Sorman, şunları kaydetti:

"Bu hafta havaların soğuması ve gece sıcaklığının düşmesiyle çarşamba ve perşembe sabahı don riski var. TARSİM'i yaptıran üreticilerimiz zararlarını karşılayabilirler ama yaptırmayan üreticilerimiz pişman olacaktır. Özellikle salı ve çarşamba geceleri hava sıcaklıklarının düşeceği rapor ediliyor. Özellikle Perşembe sabahı hava açık olursa büyük bir don riski ile karşı karşıyayız."

Sorman, dondan en fazla çiçek açan meyve ağaçlarının etkilenmesini, donun yeni yeni uyanmaya başlayan bağlarda da etkili olabileceğini dile getirerek, üreticilere, yağmurlama sistemleri varsa onları çalıştırmaları ya da bahçelerinde ateş yakarak ağaçları soğuk vurmasını önlemeye çalışmaları tavsiyesinde bulundu.

Hububatta kuraklık tehdidi sürüyor

Öte yandan, Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise son iki gündür etkili olan yağışın, hububat üretiminde verimlilik açısından yeterli olmadığını ifade etti.

Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yaklaşık 80 bin dekarlık alanda hububat ekimi yapıldığını ve kış mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle ürünlerin kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bölgede iki gündür etkili olan yağışların da yeterli olmadığını belirten Okur, şöyle konuştu:

"Bu yıl kurak bir kış geçiriyoruz. Yağan yağmur, bitkinin su ihtiyacını karşılamıyor, sadece stresini alıyor. Tek umudumuz nisan yağmurları, yoksa mahsuller kuruyup gidecek. Susuzluktan arpa ve buğday veriminde düşüş olmasını bekliyoruz. Eğer buğday olmazsa saman da olmaz. Bu yıl saman sıkıntısı da yaşanabilir. Saman fiyatları tavan yapabilir. Bu durum hayvan üreticilerini de ekonomik açıdan sıkıntıya düşürecektir." - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Üreticilere 'Don' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement