Vakıflarda Mevzuat Değişikliği "İsrafı" Önledi - Son Dakika
Yerel

Vakıflarda Mevzuat Değişikliği "İsrafı" Önledi

Vakıflarda Mevzuat Değişikliği "İsrafı" Önledi

Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Hürata: "Mevzuat değişikliğiyle mükerrer işleri önledik, mükerrer şantiye masrafları, iskele kurulumları önlendi, kısaca israf önlendi"

27.10.2014 11:19

SALİH BARAN - Vakıflar Genel Müdürlüğü, restorasyon çalışmalarına ilişkin mevzuat değişikliğiyle israfın önüne geçti.

Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakıfların ecdat eserlerine emanet gözüyle baktıklarını söyledi.

Son 10 - 12 yılda vakıflar mülkiyetindeki pek çok eserle ilgili proje çalışması yürütüldüğünü ifade eden Hürata, şöyle konuştu:

"Vakıflar mülkiyetinde olan kültür varlıklarının gerek proje gerekse restorasyon anlamında yüzde 40'ına dokunmuşuz.  Bunların içerisine basit onarımları katarsak bu oran yüzde 60'ları buluyor. Bu coğrafyanın kültürel derinliklerini yansıtan, bu izler silinmemeli. Kültürel mirasların hepsini torunlarımızın bir emaneti gibi görüyoruz, gelecek nesillere dimdik ayakta taşımayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda gerek yurt içinde gerekse 2008 yılından itibaren yurt dışında bu açılımı yaptık. Şu an Bosna Hersek'te, Makedonya'da, Kosova'da ecdat yadigarı vakıf kökenli eserlerle ilgili projeler yürütüyoruz."

"Mevzuat değişikliği israfın önüne geçti"

Hürata, Vakıflar Genel Müdürlüğünün mevzuatındaki bir değişikliğe gittiklerini ve bu durumun birçok sorunu çözdüğünü aktardı.

Vakıfların, Kamu İhale Kanunu'na bağlı olmadığını belirten Hürata, şunları anlattı:

"Kamu ihalede ilave inşaat işlerinde keşif artışı anahtar tesliminde yüzde 10, birim fiyatlı işlerde yüzde 20'dir. Bakanlar Kurulu'nda yüzde 40, bizim yönetmeliğimizde yüzde 50 sınırı vardı. Olması gereken bir rakam ama baktık ki bununla da yetinemiyoruz biz,  aşamıyoruz restorasyonda bir sürü sorunlar doğuyordu hesaba katamadığımız. Bunun için yüzde 50 limitini de kaldırdık. Genel müdürümüzün kabulü, Başbakan Yardımcımızın nihai onayıyla yüzde 100, yüzde 140'a çıkarabildik. Mevzuat değişikliğiyle mükerrer işleri önledik, mükerrer şantiye masrafları, iskele kurulumları önlendi, kısaca israf önlendi." - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Vakıflarda Mevzuat Değişikliği 'İsrafı' Önledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement