Vali'den Görme Engelilere Aşık Veysel Benzetmesi - Son Dakika
Güncel

Vali'den Görme Engelilere Aşık Veysel Benzetmesi

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Türk mühendisler tarafından geliştirilen 'Gören göz' cihazlarını görme engellileri teslim etti.

16.06.2014 16:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Türk mühendisler tarafından geliştirilen 'Gören göz' cihazlarını görme engellileri teslim etti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yürüttüğü proje kapsamında Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve GSP yardımı ile çalışan 'Gören göz' cihazları pilot olarak seçilen 19 ilde görme engellilere dağıtımına başlandı. Bakanlık tarafından Edirne'ye gönderilen cihazların 80 engelliye verilmesi nedeniyle tören düzenledi. Aile ve Sosyal Politikalar Edirne İl Müdürlüğü'ndeki cihaz teslim törenine Vali Dursun Ali Şahin ile bürokratlar katıldı. Cihazların tesliminden önce engellilere konuşan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, şöyle dedi:

"Sizler görme engelli durumuna geldiğiniz için çok mutlusunuzdur. Aşık Veysel'in de sizin gibi gözleri görmüyordu. Değerli arkadaşlar bugün ben son derece mutluyum. Çünkü sizler doğuştan veya sonradan görme engelli durumuna geldiniz. Ama hiç birinizde halinizde şikayetçi değil memnunsunuzdur. Bunu biliyorum. Çünkü Merhum Aşık Veysel'e görebilecek durumda olduğu tekniğin buna müsait olduğu söylendiğinde ben gözümden memnunum diye cevap vermiştir. O yüzden kendine yakışır bir cevap."

Vali Dursun Ali Şahin, görme engellilerin iyi hissettiğini de anlatarak, "Bizden daha iyi düşünürsünüz. Bu vesileyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının müştereken bir protokol dahilinde yapmış olduğu geliştirdiği, bir projenin sonucunu bugün Edirne'de etkisini görmekteyiz. Bu cihaz elinizdeki bastonla birlikte size koordinatları verilerek size ulaşmak istediğiniz o merkeze daha güvenilir emniyetli bir şekilde ulaşmanızı sağlayacaktır"dedi.

Daha sonra, Vali Şahin, görme engelli memur çift Nuri ve Özlem Öztürk ile Bulgaristan göçmeni Sıdıka Kaya'nın cihazlarını teslim etti.

Gören göz cihazı Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. Cihaz görme engelliler ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek ya da toplu taşıma araçlarıyla gidebilmesini sağlıyor. GPS teknolojisiyle görme engellilere yer, yön tarif eden sistemle oluşturulan cihaz, tarifin yanı sıra müzik dinleme, notaların sese çevrilmesi ve telefon işlevi görüyor. - Edirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Vali'den Görme Engelilere Aşık Veysel Benzetmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement