Velilere Karne Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Velilere Karne Uyarısı

Yarıyıl tatiliyle birlikte, karnesi kötü olan öğrenci velilerine uzmanlar uyarılarda bulunuyor.

22.01.2015 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sömestr tatilinin gelip çatması ile karne hediyesi heyecanı da büyüyor. Birçok öğrenci karne notlarını ve alacakları hediyeleri düşünmeye başladı. Yarıyıl tatiliyle birlikte, karnesi kötü olan öğrencilerin velilerine uzmanlar önemli uyarılarda bulundu. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Programları ve Öğretimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Makbule Başbay, "Öğretmen ve ailelerin vermesi gereken mesaj, seni seviyoruz ve bunu hiçbir şey değiştiremez mesajı olmalıdır. Öğrenci bu sevgiyi hissettiğinde, zaten karneye olan bakış açısı değişecektir" diye konuştu.

"KARNENİN, ÇOCUĞUN KİŞİLİĞİNDEN BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİR"

Yrd. Doç. Dr. Başbay, "Okul öncesi ve lisans üstü eğitime kadar, bütün öğrenciler eğitim sistemi içerisinde, o dönem performansına dair bir dönüt alıyor. Hepsinin bunu algılayış biçimleri farklı. İlköğretim öğrencisinin aldığı notu anlamlandırması, bir ergenin karnesini anlamlandırmasından farklı oluyor. İlköğretimin ilk yıllarında, çocuklar öğretmenlerden aldıkları dönütü çok önemsiyor. Bir ergen için dersten beş veya dört alması ile, ilköğretim öğrencisinin derslerinden beş veya dört alması arasında fark var. Yıldız ya da aferinin ilköğretim öğrencileri için daha önemli olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bir ergen için bu durum böyle değil. Bütün yaş grupları için bu notların sadece o yılın performansına dair bir dönüt olduğu mesajının iletilmesi gerekir. Onun kişiliği ve varoluşu ile ilgili değerlendirme değil, o dersin sınavıyla ilgili bir değerlendirme olduğunu vurgulamak gerekir. O yüzden hem velilerin, hem öğretmenlerin çocuklara bunu hissettirmesi gerekiyor" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Başbay, "Ödev ve sınavının sonucu sadece dersle alakalı bir değerlendirmedir, sen sen olarak zaten değerlisin, önemlisin ve biz seni seviyoruz notunun ne olduğu bizim sevgimizi değiştirmeyecek mesajının iletilmesi gerekir. Bu mesaj, karneden ziyade bireye olan değerin vurgulanması gerektiğini gösterir. Seni çok seviyoruz çünkü karnen çok iyi mesajı öğrenciye zarar verir ve omuzlarına büyük yük yükler. Bu durum onun değerli olmasını okul başarısına bağlar. Öğretmen ve ailelerin mesajı sana değer veriyoruz ve bunu hiçbir şey değiştiremez mesajı olmalıdır. Zaten bu mesaj öğrencinin karneye olan bakış açısını değiştirecektir" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Velilere Karne Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement