Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Azerbaycan'da - Son Dakika
Güncel

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Azerbaycan'da

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'a geldi.

22.10.2016 19:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'a geldi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Maduro'yu askeri törenle karşıladı. Ülkelerin milli marşlarının seslendirildiği törenin ardından Aliyev ve Maduro, ikili görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Aliyev, Venezuela ile ilişkileri geliştirmek ve güvenilir ortaklık kurmak istediklerini söyledi.

Venezuela ile ekonomi, yatırım, enerji, ulaştırma, bilim, eğitim ve çevrenin korunması alanlarında iş birliği yapacaklarını belirten Aliyev, Dağlık Karabağ sorununun çözümünde Azerbaycan'ın tutumunu desteklediği için Maduro'ya teşekkür etti.

Enerji piyasalarındaki mevcut durumu da konuştuklarını aktaran Aliyev, "Dünya petrol piyasasının düzenlenmesi, istikrara kavuşması ve petrol fiyatlarının yükselmesi için Azerbaycan petrol üretim ve ihracatını artırmayacak. Diğer petrol ülkelerinin de bu karara destek vereceğini ve benzer adımlar atacağını düşünüyorum. Biz petrol piyasasını sadece bu şekilde düzene sokabiliriz." diye konuştu.

Ülkeler arasındaki koordinasyona tüm tarafların, özellikle OPEC ülkeleriyle bağımsız üreticilerin dikkatle yaklaşması gerektiğini ifade eden Aliyev, sözlerini şöyle tamamladı:

"OPEC üyesi olmayan ülkeler burada çok samimi, açık iş birliğine gitmeli, ortaklaşa doğru kararlar kabul edilmeli ve bunların uygulanması için güçlü denetim sistemi kurulmalıdır. Böyle olursa petrol fiyatlarının yakın gelecekte gereken düzeyde yükseleceğinden eminim. Fiyat hem üretici ülkeleri hem petrol şirketlerini hem de tüketicileri tatmin etmelidir. Yani burada denge sağlanmalıdır."

Maduro da yakın gelecekte Venezuela ve Azerbaycan petrol şirketlerinin ekonomik, mali, teknik ve ticari iş birliğine başlayacaklarını, tecrübe paylaşımında bulunacaklarını anlattı.

Azerbaycan petrolünün yüzde 95'inin denizin altından çıkarıldığını hatırlatan Maduro, Azerbaycan'ın bu tecrübesinden faydalanmak istediklerini söyledi.

Aliyev'le OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkeler arasındaki olası mutabakatı da konuştuklarını bildiren Maduro, nihai anlaşmaya çok yakın olduklarını kaydetti.

Maduro, "Petrol piyasasında istikrar sağlanmalı, gerçek ve adaletli fiyatlar olmalıdır. Elde etmeye çalıştığımız anlaşma için OPEC ile OPEC üyesi olmayan ülkelerin siyasi iradesi gerekiyor. Anlaşma elde edeceğimiz konusunda iyimserim. Bu istikrar, gelirler, refah, sabit üretim ve petrol fiyatlarının yeni dönemi olacak." ifadelerini kullandı.

İki ülke arasında anlaşmalar

Görüşmenin ardından Aliyev ve Maduro, iki ülke arasındaki iş birliğiyle ilgili ortak protokole imza attı.

Ayrıca, Azerbaycan ve Venezuela dışişleri bakanlıkları arasında siyasi istişare mekanizması oluşturulması ve diplomatik, hizmetli ve resmi pasaportlara sahip ülke vatandaşlarının karşılıklı olarak vizeden muaf tutulması yönünde anlaşmalar imzalandı.

Maduro, Azerbaycan temasları kapsamında Başbakan Artur Rasizade, Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov ile de görüşme gerçekleştirdi.

Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in Fahri Hiyaban'daki mezarını da ziyaret eden Maduro, Bakü Şehitler Hiyabanı'nı ziyaret ederek Ebedi Ateş Anıtı'na çelenk bıraktı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Azerbaycan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement