Yabancılar Harran Evlerini İnceliyor - Son Dakika
Yerel

Yabancılar Harran Evlerini İnceliyor

Yabancılar Harran Evlerini İnceliyor

ABD LowaState Üniversitesinin akademisyenleri Şanlıurfa'ya gelerek tarihi Harran ilçesindeki kümbet evleri incelemeye aldı.

27.02.2014 11:15  Güncelleme: 11:18

Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi (GAP-YENEV) ve Amerika Birleşik Devletinde bulunan LowaState Üniversitesi'nin ilgili birimleri ile sürdürülebilir mimari tasarımlar ve sürdürülebilir yapılaşma alanında Harran evleri üzerinde ortak bir proje çalışmasına başladı.

Geleneksel konik kubbe mimarisi, kullanılan yerel yapı malzemesi, doğal aydınlatma ve havalandırma kanalları kullanması nedeniyle dünyada özel bir yere sahip olan Harran Evleri ile ilgili kente gelen akademisyenler çalışmalarına başladı.

Medeniyetin doğduğu yer ve ilk üniversiteye sahip olması nedeniyle ilginin arttığı Harran'a giden akademisyenler burada evleri inceledi.

Harran Üniversitesi ile Amerika Birleşik Devletlerinden gelen ekipte bulunan Prof. UlrikePasse, BaskarGanapathysubramanian, UmeshVaidya ve LucasMuttiisimli araştırmacılar ile Harran Üniversitesi bünyesinde bulunan, alanında uzman akademisyenlerle yapılan proje yerinde, saha ziyaretlerini sürdürüyor.

İki ekip tarafından bina içindeki ve bina dışındaki sıcaklık, nem, rüzgâr hızı gibi iklimsel parametrelerin yerinde ölçümü için Harran Kaymakamlığına ait Kültür Evinde deneysel sistem kurulup gerekli ölçümler almaya başladı.

Harran Üniversitesi'ni temsilen Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata başkanlığındaki iki heyet, üniversite rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu'yu makamında ziyaret etti.
İki üniversitenin proje ekibi bilimsel çalışmalara destek olan Harran Kaymakamına teşekkür ziyaretinde bulundu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Yabancılar Harran Evlerini İnceliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement