Yaralı Kuşlar Yeniden Doğaya Kanat Çıpttı - Son Dakika
Yerel

Yaralı Kuşlar Yeniden Doğaya Kanat Çıpttı

Yaralı Kuşlar Yeniden Doğaya Kanat Çıpttı

Van’da çeşitli tarihlerde avcılar tarafından vurulan ve yaralı olarak getirildikleri Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavileri tamamlanan 1 kartal, 2 şahin, 1 leylek ve 1 kerkenez doğaya bırakıldı.

13.08.2015 14:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'da çeşitli tarihlerde avcılar tarafından vurulan ve yaralı olarak getirildikleri Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavileri tamamlanan 1 kartal, 2 şahin, 1 leylek ve 1 kerkenez doğaya bırakıldı.

Van'da son 7 ay içinde gerek açlıktan gerekse avcıların vurduğu 27 yaban hayvanı tedavi edilerek doğaya bırakıldı. Son olarak yine gerek avcılar tarafından, gerekse de elektrik çarpmalarından dolayı yaralanan 1 kartal, 2 şahin, 1 leylek ve 1 kerkenez, yaklaşık iki ay süren tedavilerinin ardından doğaya bırakıldı. Kuşlar, Çevre ve Orman Müdürlüğü görevlileri tarafından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan'dan teslim alınarak, Çiçekli Mahallesi'ne getirildi. Burada Orman Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 14. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit ve yardımcısı Şehmuz Saka tarafından kuşlar boş arazide doğaya bırakıldılar. Serbest bırakılan 1 kartal, 2 şahin, 1 leylek ve 1 kerkenez özgürlüğe kanat çırparak gözden kayboldu.

Hayvanların teslimi sırasında açıklamalarda bulunan YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, bugün itibariyle tedavileri biten ve yeme içme alışkanlıkları kazandırılan 1 kartal, 2 şahin, 1 leylek ve 1 kerkenezin doğaya salınacağını belirtti. Yuvadan erken ayrılma, elektrik akımına kapılma ve avcılar tarafından vurulan yaban hayvanların Orman Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü'nce kendilerine getirildiğini ve tedavileri tamamlandıktan sonra tekrar doğaya salınması için Doğa Koruma Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü'ne teslim edildiğini kaydetti. Yaptıkları çalışmalar sonucunda halkı duyarlı hale getirdiklerini ifade eden Aslan, "Halkımız artık gördüğü yaralı hayvanları bize getiriyor. Müdürlük olarak tüm imkanlarımızı seferber ederek yaralı hayvanları iyileştirip tekrar doğal ortamlarına bırakıyoruz" dedi.

Yaban hayvanların özgürlüklerine kavuşturulması ile ilgili bilgiler veren Orman Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 14. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit ise, vatandaşlara yaban hayvanlarını vurmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Van kırsalında ve çevre bölgelerden kendilerine teslim edilen yaban hayvanların kurtarılması için YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi ile koordineli çalışarak, tedavileri tamamlananları doğaya saldıklarını kaydetti. İki ay içerisinde kendilerine getirilen 1 kartal, 2 şahin, 1 leylek ve 1 kerkenezi doğal yaşamlarına kavuşturmak için bıraktıklarını anlatan Başyiğit, "Bu hayvanların zarar görmesi genelde ateşli silahlarla olmaktadır. Maalesef bilinçsiz avcılarımız ve gerekse de bilinçsiz vatandaşlarımız silah atarak vuruyorlar. Bu konuda herkesin hassas olması gerekiyor. Bu hayvanların yaşam hakkı var, bunlar doğal denge için çok önemli canlılarımız. Bu yüzden onları korumamız gerekiyor. İlk 7 ay içerisinde bize yaralı olarak teslim edilen 27 yaban hayvanın tedavileri tamamlandıktan sonra doğaya bırakılmışlardır. Ama vatandaşlarımızın da yapmış olduğumuz uyarıları dikkate almalarını arzuluyoruz" dedi. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yaralı Kuşlar Yeniden Doğaya Kanat Çıpttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement