Yaser Arafat Anılıyor - Son Dakika
Güncel

Yaser Arafat Anılıyor

Yaser Arafat Anılıyor

Filistin’in efsanevi lideri Yaser Arafat, şüpheli ölümünün 10. yıldönümünde anılıyor.

11.11.2014 11:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arafat'ı anma törenleri İsrail'in Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya saldırılarını yoğunlaştırdığı bir döneme denk geliyor.

Fetih Hareketi, Filistin'in eski devlet başkanı Yaser Arafat'ın ölümünün 10. yılı nedeniyle Gazze Şeridi'nde düzenlemeyi planladığı anma törenlerinin iptal edildiğini açıkladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, eski devlet başkanı Yaser Arafat'ın kabrinin ilk fırsatta Filistin'in başkenti Kudüs'e taşınacağını belirtti.

Ramallah'taki Yaser Arafat Müzesi'nin açılışında konuşan Abbas, Arafat'ın müzeden daha fazlasını ve Filistinlilerin vicdanında ölümsüz kalmayı hak ettiğini söyledi.

Filistinliler 5 Kasım'dan bu yana Arafat için anma etkinlikleri düzenliyor.

Yaser Arafat Ramallah'ta iki yılı aşkın İsrail kuşatması altında yaşadıktan sonra 2004 yılının Ekim ayında aniden hastalanmış ve Paris'te hastaneye kaldırılmıştı. Tedaviye cevap vermeyen Arafat önce komaya girmiş, 11 Kasım 2004'te de 75 yaşında ölmüştü. Arafat'a otopsi yapılmamış ve tıbbi raporları açıklanmamıştı.

Al Jazeera 2011 yılında bu tartışmalı ölümü araştırmaya başladı. Arafat'ın mezarı açıldı ve 3 ayrı adli tıp ekibi kalıntıları incelemek için yola koyuldu. İsviçreli ekibin raporuna göre, Arafat'ın naaşında normalin 18 katı polonyuma rastlandı.

Haki üniforması ve başındaki kefiyesiyle Filistin'in simge ismi Yaser Arafat, İsrail devletine karşı yürütülen dallı budaklı Arap direnişinde sağcı, solcu, Müslüman, Hıristiyan, Şii ve Sünni herkesin saygısını kazanmış bir liderdi.

Arafat'ın Filistin Kurtuluş Örgütü'nün lideri olarak 1993'te İsrail ile Oslo Barış Anlaşması'na imza atması, Ortadoğu'nun yakın siyasi tarihindeki kırılma noktalarından biri konumundaydı.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Yaser Arafat Anılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement