Yemen'deki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Yemen'deki Olaylar

Yemen\'deki Olaylar

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi: "Artık herkesin ders alma ve bu vatanın, herhangi bir tarafın tekelinde olmadığını idrak etme vakti gelmiştir"

26.09.2014 01:59

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, halkına mezhepsel, itikadı ve bölgesel mensubiyetleri bir kenara bırakıp, tek saf olma çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Hadi, Yemen resmi televizyonunda, 26 Eylül devriminin 52. yılı dolayısıyla yaptığı konuşmada, "Artık herkesin ders alma ve bu vatanın, herhangi bir tarafın tekelinde olmadığını idrak etme vakti gelmiştir. Vatan, geleceğiyle bu toprakların çocuklarına emanettir, herkesin kalkınma ruhuyla ortaklaşa taşıması gereken büyük bir sorumluluktur" dedi.

Yolsuzluk suçlamasıyla hükümetin düşmesini isteyen Husilerin taleplerine işaret ederek, "Yolsuzlukla mücadele ve modern devletin inşası evleri, askeri kampları ve kamu kuruluşlarını yağmalamakla mı olur" diye soran Hadi, "Modern devlet inşa etmek isteyen, evlerin mahremiyetini çiğner mi, kamu kurumlarına saldırır mı?" ifadesini kullandı.

Siyasi gruplar ve Husilerle imzaladıkları anlaşmaya uyulması çağrısı yapan Hadi, anlaşmayı uygulamak için atılacak gerçek adımın, başta Sana olmak üzere devletin tüm topraklarında tam egemenliğini tanımak ve yağmalanan silahlar ile kuruluşları teslim etmek olduğunu kaydetti.

Yemen'de orduyla girdikleri çatışmaların ardından varılan anlaşmaya göre Husiler, daha önce işgal ettikleri resmi kurumlardan bazılarını yetkililere teslim etmeye başlamıştı. Bir süredir Yemen Radyo ve Televizyon Kurumu'nda bulunan silahlı Husi militanları, dün televizyon binasını askeri yetkililere teslim etmişti.

Husiler, kentte çok sayıda hükümet, emniyet ve askeri kurumu hala elinde bulunduruyor.

Yemen'de, yönetim ile başkent Sana'ya giren Husiler arasında 21 Eylül'de imzalanan anlaşmada, "3 gün içinde yeni hükumet kurulması, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine başbakanlık görevi vermesi, petrol ürünlerine yapılan zamların düşürülmesi, cumhurbaşkanlığına ayrılıkçı Güney Hareketi ve Husilerden birer yardımcı (müsteşar) atanması ve Husilerin başkent Sana'da kurduğu protesto çadırlarının kaldırılması" gibi maddeler yer alıyor. - Yemen

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yemen'deki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement