Yeni Eğitim ve Öğretim Yılına Doğru - Son Dakika
Yerel

Yeni Eğitim ve Öğretim Yılına Doğru

Yeni Eğitim ve Öğretim Yılına Doğru

TÜKODER Eskişehir Şube Başkanı Özalp: "Okul alışverişlerinde, mümkün olduğunca boyasız ve mutlaka TSE damgalı markalı ürünleri tercih edin. Çin malı ürünlerden uzak durmak çocuklarımızın sağlığı açısından önemlidir"

24.08.2013 12:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şube Başkanı Sülahi Özalp, okul alışverişlerinde, mümkün olduğunca boyasız ve mutlaka TSE damgalı markalı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek "Çin malı" ürünlerden uzak durmanın çocukların sağlığı açısından önemli olduğunu söyledi.

Özalp, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldığını, aileler için çocuklarının eğitim ve öğretimin ne kadar önemliyse sağlıklarının da o kadar önemli olması gerektiğini kaydetti.

Velilerin okul alışverişlerinde başta "Çin malı" ürünlerden uzak durması gerektiğini ifade eden Özalp, şöyle konuştu:

"Boyalı ve kanserojen riski yüksek ürünler çocuklarımızın sağlığını tehdit etmektedir. Görsel olarak cıvıl cıvıl olan, çocuklarımızın ilgisini bir çırpıda çekiveren ürünler hangi malzemelerden yapılmaktadır? Bu süslü kırtasiye ürünleri ağır kanserojen kimyasallar içermektedir ve bu ürünler denetimlerden tamamen uzaktır. Özellikle okul öncesi ve ilkokullarda okuyan minik yavrularımız büyük tehlike altındadır. Okul alışverişlerinde, mümkün olduğunca boyasız ve mutlaka TSE damgalı markalı ürünleri tercih edin. Çin malı ürünlerden uzak durmak çocuklarımızın sağlığı açısından önemlidir."

Özalp, kırtasiye ürünlerinde tüketimi artırmak için çocukları etkileyen birbirinden renkli ve kokulu silgi, kalem gibi kırtasiye ürünlerinin de sağlık açısından zararlı olduğunun uzmanlar tarafından söylendiğini dile getirdi.

Kokulu kırtasiye ürünlerinin ester yapılı olduklarını, bu ürünlere koku vermek için alkol ve asitlerin bileşimlerinin kullanıldığını uzmanlarca bildirildiğini anımsatan Özalp, "Uzmanlara göre bu ürünlerin kokuları, öncelikle solunum yollarına ve akciğerlere zarar vermektedir. Yine uzmanlarca kokulu kırtasiye ürünlerinin çocuklarda koklamaya dayalı bağımlılıkları pekiştirebileceği söylenmektedir" dedi.

Özalp, sentetik tekstil ürünlerinde polyester, polyamid, asetad, naylon deri, boya gibi ürünler kullanıldığını ve bunların zararlı olduğunu uzmanlarca söylendiğini belirterek bu tip ürünlerin daha çok çanta, beslenme çantası gibi ürünlerde olduğunu aktardı.

Eğitmenlerin, süslü kırtasiye ürünlerinin öğrencinin dikkatini dağıttığını ve bu tür ürünleri kullanan özellikle minik yaşlardaki öğrencilerin derse odaklanmakta sorun yaşadıklarını söylediklerine dikkat çeken Özalp, alınacak ürünlerin eğitsel açıdan ne derece faydalı olduğu sorgulanması gerektiğini bildirdi.

"Mutlaka TSE damgalı ürünler tercih edilmelidir"

Özalp, bilinçli alışveriş konusunda ailelerin duyarlılık göstermesi gerektiğini, kırtasiye malzemesi alırken yaş grubuna uygun, markalı, mümkün olduğunca boyasız ya da en az boya içeren yerli ürünler tercih edilmesi, plastik baskılı, kokulu ürünler alınmaması gerektiğini tavsiye etti.

Özalp, "İçeriği belli, katkı maddeleri belirlenen standartları aşmayan, kalite sorgulamalarını yürüten merkezlerce onanmış ürünler kullanılmalıdır. Mutlaka TSE damgalı ürünler tercih edilmelidir. Öte yandan eğitmenlerimizin görüşü mutlaka alınmalı, onların yönlendirmeleri doğrultusunda eğitsel faydanın en üst seviyede olduğu ürünler tercih edilmelidir" diye konuştu. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yeni Eğitim ve Öğretim Yılına Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement