Yeni Katılım Endeksleri Tanıtım Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Yeni Katılım Endeksleri Tanıtım Toplantısı

TKBB Genel Sekreteri Akyüz: "Artan kira sertifikası ihraçları ile birlikte yakında bu alanda bir endeks ihtiyacı olacağı aşikardır ve bu konuda da çalışmalarımız vardır" Bizim Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sungurlu: "Borsanın daha önce yazılı olan kuralları gereğince bir hisse senedi 5 gün üst.

15.08.2014 11:37

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Akyüz, "Artan kira sertifikası ihraçları ile birlikte yakında bu alanda bir endeks ihtiyacı olacağı aşikardır ve bu konuda da çalışmalarımız vardır" dedi.

Yeni Katılım Endeksleri tanıtım toplantısında konuşan Akyüz, katılım endeksi ilk yayınlanmaya başladığından yaklaşık bir yıl sonra bu endekse dayalı bir borsa yatırım fonunun kurulduğunu ve Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladığını anımsattı.

Akyüz, söz konusu fonun endeksin alınıp satılmasına imkan verdiği gibi, aynı zamanda katılım bankacılığı esaslarına uygun yerel bir endeks üzerine oluşturulmuş sermaye piyasası ürünü olma özelliğini taşıdığını da kaydetti.

Borsa Yatırım Fonu dışında biri emeklilik şirketi olmak üzere endeksin iki lisansörü daha olduğunu aktaran Akyüz, bu lisansörlerin kurucusu oldukları yatırım fonlarında bu endeksi kullandığını dile getirdi.

Endeksin yurt içindeki kullanımı dışında yurt dışı veri sağlayıcıları tarafından da ilgi gördüğünü ve veri setlerine dahil etmek için kendileri ile irtibata geçtiklerine her gün şahit olduklarını anlatan Akyüz, sözlerine şöyle devam etti:

"Yakın zamanda Katılım 70 veya Katılım 100 Endeksleri de uzak ihtimal değildir. Pasif endekslerin yanında üzerine ürün geliştirmeye ve pratik kullanıma müsait az sayıda şirket içeren ve piyasanın üzerinde getiri hedefleyen diğer bir endeks ihtiyacı için de ilk örnek model portföy endeksi olmuştur. Birliğimiz ileride şartlar olgunlaştıkça ve ihtiyaçlar belirginleştikçe katılım endeksi ailesine yeni üyelerin eklenmesi için gayretlerini sürdürecektir. Nitekim artan kira sertifikası ihraçları ile birlikte yakında bu alanda bir endeks ihtiyacı olacağı aşikardır ve bu konuda da çalışmalarımız vardır."

"Bu program çok önceden gündem dışında oluşturulmuş bir program"

Toplantıda Bizim Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Avşar Sungurlu da "Katılım Endeksleri Tanıtım Sunumu" yaptı.

Sungurlu, katılımcılara katılım endekslerine ilişkin bilgi vererek, katılım endekslerinin alt başlıklarına ilişkin detayları paylaştı. Sungurlu, sunumda Katılım 50 Endeksi, Katılım 30 Endeksi ve Katılım Model Portföy Endekslerine de ayrı ayrı değindi.

Bank Asya'nın hisse senetlerinin işleme kapatılması ve pay endeksinden çıkarılması kapsamına katılım endeksinin dahil olup olmadığı yönündeki soruyu Sungurlu, şöyle yanıtladı:

"Bank Asya süreci bizim bilgimiz dışında olan bir konu, endeks açısından bakarsak tabii ki katılım endeksinde de aynı şekilde Banka Asya endeksi çıkarıldı. Bu uluslararası piyasalardaki endekslerde uygulanan bir kural. Borsanın daha önce yazılı olan kuralları gereğince bir hisse senedi 5 gün üst üste işlem görmediği zaman 6. iş günü işlem görmeyecekse endekslerden çıkarılır. Bu genel bir kuraldır, Bank Asya'ya özel bir durum değil. Uluslararası piyasalarda da durum benzer şekilde."

Sungurlu, Katılım Endeksinin altındaki 4 kurumdan birinin Bank Asya olmasıyla, katılım endeksinin tanıtımının yapılması için ortamın uygun olup olmayacağına ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Bu program çok önceden gündem dışında oluşturulmuş bir program. Toplam 5 yıllık bir süreç diyebiliriz. 4 katılım bankası bir araya gelerek bu alanda hiçbir standart olmadığı için böyle bir endeksi yapma ve bu standardı geliştirme adına işbirliklerini başlattı. Dolayısıyla amaç aslında burada sektör için eksikliği olan bir standardın oluşturulmasıydı. Şu anda da aslında sponsorlarından biri Bank Asya olmasına rağmen yine bu endeks, danışma kurulunun onayıyla, kuralları daha önceden yazılı olan katılım endeksi için bu kural işletilmiştir ve Bank Asya hisse senedi tıpkı Borsa İstanbul uygulamasında olduğu gibi Katılım Endekslerinden de çıkarılmıştır. Bu da aslında bu endeksin ne kadar kurumsal, dışarıdaki olaylardan bağımsız ve teknik olarak kurallarına başlı bir şekilde hesaplandığının bir göstergesidir diye düşünüyorum." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yeni Katılım Endeksleri Tanıtım Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement