Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu: Ortamın Gerildiğini İfade Eden Depremler Bunlar - Son Dakika
Güncel

Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu: Ortamın Gerildiğini İfade Eden Depremler Bunlar

Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu: Ortamın Gerildiğini İfade Eden Depremler Bunlar

Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi'nde meydana gelen depremlerin ortamın gerildiğini ifade eden depremler olduğunu söyledi.

28.06.2016 10:15  Güncelleme: 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi'nde 7 ay ara ile görülen Richter ölçeğine göre 4.2 ve 4.4 büyüklüğündeki ve depremler ile Kandilli Rasathanesi'nin son açıklamalarını değerlendirdi.

DEPREME KARŞI YAPILABİLECEKLER

Avcılar Belediyesi'nin olası depreme karşı halkın hazırlıklı, örgütlü ve bilgili olması amacıyla her ay düzenlediği Afet Gönüllüleri Projesi kapsamındaki aylık eğitim toplantısı yapıldı. Sivil Savunma uzmanı İbrahim Berber, Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık'ın konuşmacı olduğu toplantıda olası depreme karşı neler yapılabileceğine dair bilgiler verildi.

"DEPREM 7'DEN BÜYÜK OLMAZ" AÇIKLAMASI

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, 25 Haziran Cumartesi günü Yalova açıklarında meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremden kısa süre önce Kandilli Rasathanesi'nin Adalar'ın önündeki fayda biriken enerjinin 7'den büyük bir deprem üretemeyeceğine dair sonuç verdiğine ilişkin açıklamasının aynı günlere denk geldiğini hatırlattı.

"ORTAMIN GERİLDİĞİNİ İFADE EDİYOR"

Bu açıklamada yaklaşık 250 yıllık bir periyottan söz edildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, şöyle dedi:

"Kandilli Rasathanesi açıklaması ardından 4.4 büyüklüğünde depremin oluşu halkta bir tedirginlik yarattı. Adalar'ın açıklarındaki depremle hiçbir alakası yok bu fayın. Ama dolaylı var; ortamın gerildiğini ifade eden depremler bunlar."

"BÜYÜK DEPREMİ İŞARET EDEN VERİLER YOK"

Oğuz Gündoğdu, Kuzey Anadolu Fay hattının geçtiği yerin dışında Yalova'nın önüne kadar 30-40 kadar küçük deprem oluştuğuna dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, sismolojik olarak beklenen olası Marmara depreminin, 250 yıl önceki depreme bakıldığında 1, 2, 5, 10 yıl gibi yakınlığını gösterdiğini belirterek, "Bizim için sismolojik yakınlık bu. Bunu söylesek 'Deprem Yakın' diye başlık atılır. Bu da yanlış. Depremi önceden belirleme konusu var. Çalışan istasyonlarımız var. Herhangi büyük bir depremi işaret eden veriler bugüne kadar yok. Ama küçük depremler olabiliyor."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu: Ortamın Gerildiğini İfade Eden Depremler Bunlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement