Zeytinyağında Artacak Rekolteye Çözüm Bulunmalı" - Son Dakika
Ekonomi

Zeytinyağında Artacak Rekolteye Çözüm Bulunmalı"

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Çetin: "Bu yıl 190 bin ton olması beklenen zeytinyağı rekoltesi önümüzdeki bir kaç yıl içinde 300 bin tonun üzerine çıkacak.

06.10.2014 11:23

ALİ RIZA KARASU - Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının önümüzdeki yıllarda 700 bin ton olacağını öngördüğü zeytinyağı rekoltesi için iç ve dış pazarlarda stratejik planlar yapılması gerektiğini söyledi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Çetin, bu yılki zeytinyağı rekoltesinin olumsuz hava koşulları sebebiyle beklentinin altında gerçekleşmesinin beklendiğini bildirdi.

Bu yılki zeytinyağı rekoltesinin 190 bin ton olarak tahmin edildiğini aktaran Çetin, zeytin ve zeytinyağı politikalarının ulusal düzeyde yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini istedi. Çetin, "Bu yıl 190 bin ton olması beklenen zeytinyağı rekoltesi önümüzdeki bir-iki yıl içinde koşulların iyi gitmesi durumunda 300 bin tonun üzerine çıkacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, zeytinyağı rekoltesinin önümüzdeki yıllarda 700 bin otana ulaşacağını öngörüyor. Bu rekoltenin pazarlanması için şimdiden iç ve dış pazarlarda strateji belirlenmelidir" dedi.

Zeytinyağında politikaların ulusal bazda yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine işaret eden Çetin, önümüzdeki yıllarda artacak rekoltenin çiftçi kesiminde mağduriyetlere yol açmaması için şimdiden tedbir alınmasını istedi. Çetin, şunları söyledi:

"Gelecek yıllar, zeytinyağı sektörü için çiftçinin hedefe yaklaşması konusunda heyecanının arttığı yıllar olacaktır. Bu umut ve heyecanın sekteye uğratılmadan sürdürülmesi esastır. Üretim esastır, bir malın üretimi olmadan ticareti, sanayisi ve ihracatı da olmaz."

Artacak rekolte için alınabilecek en önemli tedbirlerden birinin iç tüketimi artırmak olacağını dile getiren Çetin, çeşitli kampanyalarla zeytinyağının sağlıklı etkilerinin topluma anlatılması gerektiğini ifade etti.

Prim rakip ülkeler seviyesine çıkarılmalıdır

Dünya pazarlarında ise "Türk zeytinyağı" markasının güçlü şekilde konumlanması gerektiğini kaydeden Çetin, üretici maliyetlerini düşürmek için kilogramda 70 kuruş olan prim miktarının rakip ülkeler seviyesine çıkarılması gerektiğini belirtti. Zeytinyağında 8 olan KDV oranının aşağı çekilmesini isteyen Çetin, prim miktarının yükseltilmesinin kayıt dışı oranını da azaltacağını ifade etti.

Zeytinyağı tanıtımını kendi yaptı

Zeytinyağı için geçmişten günümüze tanıtımı konusunda bir çalışma yürütülmediğini savunan Çetin, tüketimin artması için çeşitli kampanyaların yapılmasını önerdi. "Zeytinyağı bugüne kadar kendi reklamını kendisi yaptı" diyen Çetin, "Zeytinyağı tüketimi 500 gramlardan 2 kilogramlara ulaşmışsa, bu zeytinyağının kendi başarısıdır kimsenin bir katkısı yoktur" şeklinde konuştu.

Çetin, Türkiye'de kişi başına zeytinyağı tüketiminin 2 kilogram seviyesinde bulunduğunu, iç tüketimde büyük payın yine üreticiye ait olduğunu söyledi. Bakanlığın hedeflediği kişi başına tüketimin 5 kilogram olduğunu hatırlatan Çetin, "Zeytinyağı çiftçisinin yıllık kişi başı tüketimi 15-20 kilogram seviyelerindeyken, özellikle Anadolu'da bu ürünün 1 kilogram seviyelerinin altında kalıyor" dedi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Zeytinyağında Artacak Rekolteye Çözüm Bulunmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement