Trigliserid Nedir, Yüksekliğinin Sebepleri Nelerdir? - Son Dakika
Kadın

Trigliserid Nedir, Yüksekliğinin Sebepleri Nelerdir?

Trigliserid Nedir, Yüksekliğinin Sebepleri Nelerdir?

Trigliserid nedir sorusu son günlerde internet ortamında en çok aranan sorulardan bir tanesi.Her insanda belirli bir miktarda bulunması gereken trigliserid yüksekliğinde vücutta farklı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Vücudun en önemli enerji kaynaklarından birisi olan trigliserid yüksekliği karaciğer , kalp gibi ciddi sağlık sorunlarına bağlı olarak gelişebilir. Trigliserid nedir, yükselmesinin sebepleri nelerdir hakkında merak ettiğiniz her şeyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

28.03.2018 14:15

Trigliserid, kanda yer alan en yaygın yağ türüdür. Her insan vücudunda belirli bir miktarda trigliserid bulunması gerekir, bu miktarın üzerine çıkılması ise trigliserid yüksekliği olarak adlandırılır. Kandaki trigliserid miktarını ölçebilmek için belirli kan testlerinin yaptırılması gereklidir. Trigliserid yüksekliğinin sebepleri arasında kalp sorunları, böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon ve daha birçok önemli sağlık sorunu yer alır.

Trigliserid nedir, normal trigliserid değerleri nelerdir öğrenebilmek için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

Normal trigliserid değerleri nelerdir?

Vücutta yer alan en yaygın yağ türlerinden birisi olan trigliserid normal değerleri 150 mg/dl olarak belirlenmiştir. 150 mg/dl ile 199 mg/dl arası değerler trigliserid için sınır değerler olarak belirlenmiş olup, 200 mg/dl ve üzeri değerler ise trigliserid yüksekliği  olarak değerlendirilmektedir.

Trigliseridin faydaları nelerdir?

1- Vücudun temel ihtiyaçlarını karşılar.

2- Tansiyon yükselmesini önler.

3- Vücut ısısını dengede tutar.

4- Bağışıklık sistemini güçlendirir.

5- Organları dış etkenlere karşı korur.

6- Hücrelerin ve vücudun beslenmesini sağlar.

Trigliserid yüksekliğinin sebepleri nelerdir?

Trigliserid yüksekliğinin sebepleri kişiden kişiye değişebildiği için en doğru tanı için doktora gitmek etkili olacaktır. Sık görülen sebepler arasında önemli sağlık sorunları, çeşitli genetik nedenler ve yaşam koşullarına bağlı sebepler yer almaktadır.

Trigliserid yüksekliğine sebep olan hastalıklar:

1- Yüksek tansiyon

2- Kalp hastalıkları

3- Böbrek hastalıkları

4- Akut hepatit

5- Şeker hastalığı

6- Hipotiroidizm

7- Karaciğer hastalıkları

8- Cushing sendromu

9- Akromegali

Trigliserid yüksekliği genetik sebepler:

1- Kalıtsal hipertrigliseridemi

2- Kalıtsal  disbetalipoproteinemi

3- Lipoprotein lipaz eksikliği

4- Tip 3 hiperlipoproteinemi

5- Tip 5 hiperlipoproteinemi

Trigliserid yüksekliği yaşam koşullarına bağlı sebepler:

-Hamilelik dönemi

-Obezite

-Hareketsiz bir yaşam

-Sigara kullanımı

-Alkol tüketimi

-Öğün atlamak

-Öğünlerde çok yemek yemek

-Gece geç yemek yemek

Trigliserid yüksekliği belirtileri nelerdir?

Trigliserid nedir merak edenler için trigliserid yüksekliğinde görülen belirtiler belirgin bir işaret olacaktır. Ufak trigliserid yükseklikleri genellikle belirti vermez. Kandaki trigliserid miktarının 500 mg/dl üzerinde olması halinde vücudunuzda aşağıda yer alan semptomlar görülebilir:

-Dirseklerde nodül

-Pankreas iltihabı

-Baş ağrısı

Trigliserid yüksekliğinde ne yapılır?

Trigliserid değerlerinizin yüksek çıkması halinde dahiliye uzmanı ile görüşmeniz gerekir. Dahiliye uzmanı tarafından yapılacak testler sonucunda uygun bir tedavi yöntemi belirlenebilecektir. Trigliserid yüksekliği halinde tercih edebileceğiniz doğal tedavi yöntemleri ise yazımızın devamında yer alıyor, bu basit yöntemleri uygulayarak trigliserid yüksekliğinin normale dönmesini sağlayabilirsiniz.

Egzersiz yapın

Günde yarım saat yürüyüş yaparak trigliserid değerlerinizi normale çekebilirsiniz. Egzersiz yapmak kilonuzu da dengede tutacağı için trigliserid yükselmesinin önüne geçecek bir etken olacaktır. Uygun egzersiz yöntemleri için doktorunuz ile görüşebilirsiniz.

Fazla kilolarınızdan kurtulun

Trigliserid yüksekliği sebepleri arasında fazla kilo alımı da yer alır. Doktorunuz ile görüşerek uygun bir diyet programı hazırlamasını isteyebilir, kilo verebilirsiniz. Kilo vererek trigliserid değerlerinizi düşürmeye yardımcı olabilirsiniz.

Lifli gıdalar tercih edin

Sindirim sistemi üzerindeki faydaları bilinen lifli gıdaların diğer bir faydası  ise trigliserid değerlerini düşürmesidir.Tüketebileceğiniz lifli gıdalar arasında muz, kayısı, elma gibi meyveler; bezelye, soya fasulyesi,mercimek gibi bakliyat ürünleri yer alır.

İlaç kullanımı yapın

Doktorunuz önerileri ve onayı doğrultusunda fibrat, niasin, statin gibi trigliseridin düşmesine yardımcı olan ilaçlar kullanabilirsiniz.

Omega-3 yağı tercih edin

Vücut için en faydalı yağ türlerinden birisi olan Omega-3 yağı, trigliserid değerlerinin düşmesine yardımcı olan önemli bir maddedir. Somon,ringa balığı, sardalya gibi bol miktarda Omega-3 yağı içeren ürünleri haftada 2 kere tüketerek vücudunuzun ihtiyacı olduğu kadar Omega-3 yapı depolayayabilirsiniz.

Rafine karbonhidratlardan uzak durun

Vücutta insülin yüksekliğine neden olan rafine edilmiş ürünler trigliserid yüksekliğine de  sebep olan etkenler arasında yer almaktadır. Günlük hayatınızdan bu ürünleri çıkararak trigliserid değerleri

Kaynak: Pembenar

Son Dakika Kadın Trigliserid Nedir, Yüksekliğinin Sebepleri Nelerdir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement