Çanakkale'de 2 Bin Yıllık Nekropol Alanı Ortaya Çıkarılıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Çanakkale'de 2 Bin Yıllık Nekropol Alanı Ortaya Çıkarılıyor

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde bulunan Apollon Smintheion Tapınağı çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait yaklaşık 2 bin yıllık nekropol alanı keşfediliyor. Kazı başkan yardımcısı Doç. Dr. Oğuz Koçyiğit, bu keşfin bölgedeki yaşam hakkında somut veriler sunacağını belirtti.

23.09.2023 09:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇANAKKALE'nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyünde Apollon Smintheion Tapınağı çevresinde sürdürülen arkeolojik kazılarda, yaklaşık 2 bin yıllık tarihe sahip nekropol (mezarlık) alanı ortaya çıkarılıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi, Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Oğuz Koçyiğit, "Nekropol alanındaki mezarların Roma dönemine tarihlendiğini söyleyebiliriz. Kazılar sonrası elimizdeki veriler bunu söylüyor. Bu da yaklaşık olarak 2 bin yıl öncesine ait insanların buradaki yaşamına ilişkin somut veriler sunuyor? dedi.

Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyündeki Apollon Smintheion Kutsal Alanı'nda 1980 yılında başlayan kazı ve restorasyon çalışmaları bu yıl yaklaşık 15 kişilik ekip ile Doç. Dr. Davut Kaplan başkanlığında devam ediyor. Bu yılki kazı çalışmalarında ise Roma dönemine ait yaklaşık 2 bin yıl yıllık tarihe sahip nekropol alanı ortaya çıkarılıyor.

'SMİNTHEİON'UN YAYILIM ALANINI ANLAMAMIZA YARDIM EDECEK'

Bu seneki kazı çalışmalarında nekropol alanında yeni mezarların keşfedildiğini söyleyen ÇOMÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi, Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Oğuz Koçyiğit, "Nekropol alanı Helenistik dönemden başlayarak, Roma dönemi sonuna kadar gömülerin yapıldığı bir yer. Burada bu yıl için şimdilik birkaç mezar açığa çıkardık ama gelecek zamanlarda mezar sayısı daha da artacak. Apollon Smintheion Kutsal Alanı daha çok Helenistik döneme tarihlenen tapınağıyla biliniyor. Ama biz biliyoruz ki; kutsal alan Roma döneminde özellikle su yapıları ve hamamlarla donatılarak büyümüş, bir sağlık merkezine dönüşmüş. Bugün için nekropol alanında yaptığımız çalışmalar aynı zamanda Smintheion'un yayılım alanını anlamamıza yardım edecek. Ayrıca gömü çeşitliliği, yaşayan insanların nitelikleri ve kimliklerini tanımamıza fırsat sunacak. Bu anlamda çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz" dedi. Nekropol alnındaki mezarların Roma dönemine tarihlendiğini belirten Doç. Dr. Oğuz Koçyiğit, "Elimizdeki veriler bunu söylüyor. Bu da yaklaşık olarak 2 bin yıl öncesine ait birtakım insanların yaşamına ilişkin somut verileri bize sunuyor, bu anlamda önemli. Burada şimdilik 2 bin yıl öncesine ait antik bir mezarlık alanıyla karşı karşıyayız. Bizim için öncelikli hedeflerden biri de bu mezarlık alanının yayılım alanını belirlemek. Buna ilişkin olarak da hem kazı çalışmalarımız hem de sondajlarımız devam ediyor" diye konuştu.(DHA)

Çanakkale\'de 2 Bin Yıllık Nekropol Alanı Ortaya Çıkarılıyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Çanakkale'de 2 Bin Yıllık Nekropol Alanı Ortaya Çıkarılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement