Görünenin ötesinde Osman Hamdi Bey sergisi - Son Dakika
Kültür Sanat

Görünenin ötesinde Osman Hamdi Bey sergisi

Görünenin ötesinde Osman Hamdi Bey sergisi

Okullar tatile girmişken, birçoğumuzun tatile gittiği bu sıcak yaz aylarında yapılabilecek en huzurlu aktivitenin, müze gezmek olabileceği kanısındayım. Güncel sergileri incelediğimde, bir sanat tarihçisi olarak dikkatimi en çok çeken sergi, Sakıp Sabancı Müzesi'nin iki yıllık çalışmalarıyla açılan "Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey" sergisi oldu.

28.06.2019 11:44

Osman Hamdi Bey, sanat tarihimizin en önemli isimlerinden biri olarak hem sanatçı, hem müzeci hem de arkeolog kimlikleriyle çok yönlü bir kişiliktir. Kendisi hakkında kısacık bilgi verecek olursam; Paris Ecole des Beaux-Arts 'da Jean- Leon Jerome'un atölyesinde eğitim almış. 1866 yılında "Türk Kadını" adlı tablosuyla Paris Salon Sergisi'ne ve 1867 yılında Şeker Ahmet Paşa ile birlikte Paris EvrenselSergisi'ne katılmıştır. Tarihimizde ilk defa Avrupa seyahatine çıkan Sultan Abdülaziz'de bu sergiye katılarak, Osman Hamdi Bey'e Osmanlı İmparatorluğu madalyasını vermiştir.1881 yılında Müze-i Hümayun'un (İstanbul Arkeoloji Müzeleri) Alman müdürü Deither'ın ölümü üzerine göreve getirilmiştir. 1884 yılında Osmanlı topraklarından çıkarılaran eserlere ilişkin Eski Eserler Kanunu'nu yeniden düzenleyerek Osmanlı topraklarında yapılan kazılardan çıkarılan eserlerin doğrudan müzeye teslim edilmesini sağlamıştır. 1883 yılında Nemrud Dağı (Adıyaman) kazılarını ve 1887 yılında Sayda (Lübnan) kazılarını başlatarak Müze-i Hümayun'un uluslararası alanda tanınmasını sağlamıştır.

Osman Hamdi Bey'in sanatına ilişkin incelemeler içeren sergi , sanatçının Vazoda Çiçekler, Kuran Okuyan Hoca, Kokona Despina, Naile Hanım Portresi, Arzuhalci ve Camii adlı altı tablosunu mercek altına almıştır. Yapılan analizler ve konservasyon çalışmalarının sonucunda elde edilen bilgiler, izleyiciye aşama aşama yansıtılmaktadır. Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen bu çalışma, x ışını görüntüleme tekniği, pigment analizi ve kimyasal analizler yapılarak, eserin geçirdiği restorasyon işlemleri, sanatçının kullandığı renkler ve malzemeler, boya katmanları ve resme başlamadan önce yaptığı eskizler hakkında izleyiciye bilgi vermektedir. Bu çalışma, Türkiye Sanat Tarihi araştırmaları ve konservasyon çalışmalarına katkı sağlamış, ileride yapılacak Osman Hamdi Bey'in sanatına ilişkin araştırmalarda temel olacak bilgilere zemin oluşturmuştur.

Müzeyi Çarşamba günleri ücretsiz olarak gezebilir ve sonrasında müzenin restoranında keyiflivakit geçirebilirsiniz. Yeni bebeği olan bir anne olarak müzenin pusetliler ve engelliler dostu olduğunu da hatırlatmak isterim.

Son Dakika Kültür Sanat Görünenin ötesinde Osman Hamdi Bey sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement