Moskova'nın Altındaki Demir Ağlar - Son Dakika
Kültür Sanat

Moskova'nın Altındaki Demir Ağlar

Moskova\'nın Altındaki Demir Ağlar

Toplu taşıma araçlarındaki bombalı saldırılardan sonra Rus güvenlik güçlerinin önlemlerini artırdığı Moskova Metrosu, başkentin toplu ulaşım ağının yüzde 56'sını oluşturuyor 12 hat, 190 istasyonuyla toplam uzunluğu 317 kilometreye ulaşan Moskova Metrosu, dünyanın en büyük yer altı ulaşım sistemlerinden biri olarak gösteriliyor Resimlerin, heykellerin, farklı dizaynların bulunduğu bir sanat galerisini çağrıştıran metroyu geçen yıl 2 milyar 463 milyon 800 bin yolcu kullandı.

31.12.2013 11:14

HAKAN CEYHAN AYDOĞAN - Toplu ulaşım araçlarına yönelik bombalı saldırılardan sonra Rus güvenlik güçlerinin önlemlerini artırdığı Moskova Metrosu, başkentin altını adeta demir ağlarla sarmış durumda.

Rusya'nın Volgograd şehrinde önce bir tren istasyonu ardından da troleybüste meydana gelen patlamalarla gündeme gelen şehir içi toplu taşıma ağının en büyüğü Moskova'da bulunuyor.

Dünyanın en büyük metro sistemlerinden kabul edilen Moskova Metrosu günde ortlalama 7 milyon yolcu taşıyor. Bu rakam hafta içi 9 milyona kadar çıkabiliyor.

12 hat, 190 istasyon ve 317 kilometre toplam uzunluğa sahip mutro, başkentin ulaşımında hayati önem taşıyor. Bazı kaynaklara göre, dünyanın en yoğun trafiklerinden birine sahip Moskova'da çoğu insan trafikten kaçmak için arabalarını istasyonların yakınındaki otoparklara bırakarak metroyu kullanıyor.

İstasyonlar sanat galerisini gibi

15 Mayıs 1935'te açılan Moskova Metro ağı, günümüzde başkentin toplu ulaşım ağının yüzde 56'sını teşkil ediyor. Sovyetler mimarisinin en parlak örneklerinden Moskova Metrosu'nun en önemli özeliklerinden biri de istasyonlardaki mimari yapı ve süslemeler. Hemen hemen her istasyonda ayrı bir tema üzerinde durulurken, duvarlardaki dev tablolar, tavan ve duvar süslemeleri, heykeller adeta bir yer altı müzesini çağrıştırıyor.

İkinci Dünya Savaşı'nda sığınak olarak da kullanılan Moskova Metrosu'nun haritasına bakıldığında, her hattın kendine ait ismi ve renginin olduğu görülüyor.

Metronun tam ortasında "çember hat" olarak adlandırılan ring hattı, diğer tüm hatları keserek şehir merkezinin çevrisini dolanıyor.

84 metre derinlikte metro hattı

Moskova Metro İşletmesi verilerine göre, geçen yıl 2 milyar 463 milyon 800 bin kişi metroyu kullandı. Bir günde en fazla yolcu taşıma rekoru ise 21 Kasım 2012'de 9 milyon 279 bin yolcuyla kırıldı.

Toplamda 12 hattı bulunan Moskova metrosunun en uzun hattı 45,5 kilometre ile Arbatsko-Pokrovskaya. Moskova Metrosu'nun en derin istasyonu yerin 84 metre altında bulunan Park Pobedı (Zafer Parkı), en uzun platform ise 282 metre ile Vorobyovıe Gorı istasyonu. Bir vagonunda ortalama 47 yolcu taşınan Moskova Metrosu'nda 126 metrelik yürüyen merdiven görmek mümkün.

Moskova Metrosu'na önümüzdeki on senede 50 yeni istasyonunun eklenmesi planlanıyor. - Moskova

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Moskova'nın Altındaki Demir Ağlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement