Selmi Andak Hayata Veda Etti - Son Dakika
Kültür Sanat

Selmi Andak Hayata Veda Etti

Selmi Andak Hayata Veda Etti

Türk pop müziğinin duayen ismi Selmi Andak, bir süredir parkinson hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü Balat Musevi Hastanesi'nde bugün yaşamını yitirdi.

15.07.2010 17:47

Türk pop müziğinin duayen ismi Selmi Andak, bir süredir parkinson hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü Balat Musevi Hastanesi'nde bugün yaşamını yitirdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Andak için yayınladığı mesajda başsağlığı diledi.

Andak’ın cenazesi 17 Temmuz 2010 Cumartesi günü öğle namazının ardından Teşvikiye Camisi'nden alınarak Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

SELMİ ANDAK KİMDİR?

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Basın Şeref Kartı ve 2000 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi olan Andak, 1921 yılında İzmir'de doğdu. Galatasaray Lisesi, İstanbul Hukuk Fakültesi öğrenimi ile birlikte, İstanbul Belediye Konservatuarı'nda müzik eğitimini tamamladı. 1950 yılında Paris'e giderek, "Ecele Normale de Musique" adlı Müzik Konservatuvarında kompozisyon (beste) dalında yüksek ihtisas yaptı. Selmi Andak, müzik çalışmalarının yanısıra, basın mesleğine uzun yıllar emek verdi.

Gazetecilikte "sanat eleştirmeni ve yazar" olarak 1940 yıllarından itibaren dergilerde (Yeditepe, Yenilik, Varlık, Ayda Bir v.d.) yazıları yayınlandı. 1949 yılında Yeni Sabah gazetesinde müzik yazıları ve röportajları, çıktı. Akşam gazetesinde Hıfzı Topuz ve Melih Cevdet Anday'ın yönlendirdikleri Sanat- Edebiyat sayfasında müzik üzerine yazılar yazdı. Selmi Andak'ın basın mesleğinde en önemli dönemi 1951 yılından itibaren "Cumhuriyet" gazetesinden önce "Sanat Alemi" sütunuyla yayınlanan sanat haberleri ve yorumları ve sonra Nadir Nadi'nin isteği ve Cevat Fehmi Başkut'un yönetimiyle sanat ve özellikle müzik eleştirmenliği görevi oldu. POPSAV üyesiydi. Uluslararası Yarışmalarda besteleriyle 1968 Apollonia, 1970'te Altın Örfe, 1977'de İsrail, 1983te Şili, 1984'te B. Amerrika "Los Angeles"te ödülleri kazandı ve 1985'te İtalya'da (Palermo) ülkemize " Güneş Bir Kere Doğdu" adlı bestesiyle birincilik kazandırdı. T.C. Devlet Sanatçısı ünvanı taşımaktaydı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Selmi Andak Hayata Veda Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement