TİKA Herat Ofisi Mevlana ve Aşık Veysel'i Anma Programları Düzenledi - Son Dakika
Kültür Sanat

TİKA Herat Ofisi Mevlana ve Aşık Veysel'i Anma Programları Düzenledi

TİKA Herat Ofisi Mevlana ve Aşık Veysel\'i Anma Programları Düzenledi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Herat Ofisi, Mevlana ve Aşık Veysel'i anma programları düzenledi. Mevlana hakkında yazılmış akademik makalelerin değerlendirildiği programda, Mevlana'nın edebiyata ve kültüre katkıları vurgulandı. Aşık Veysel'i anma programında ise öğrenciler şiirlerini okudu ve akademisyenler konuşma yaptı.

04.10.2023 12:57  Güncelleme: 13:11

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Herat Ofisi, Mevlana ve Aşık Veysel'i anma programları düzenledi.

2023'ün "Mevlana Yılı" ilan edilmesi dolayısıyla TİKA Herat Ofisi ve Herat Yazarlar Birliği işbirliğinde 30 Eylül'de düzenlenen anma programına, 80 akademisyen ve araştırmacı katıldı.

Programda, Mevlana hakkında yazılmış 10 akademik makalenin değerlendirmesi yapılarak, Mevlana'nın edebiyata ve kültüre katkılarının önemi vurgulandı.

Öte yandan, 2 Ekim'de de Türkiye Maarif Vakfı Afgan-Türk Okulları Herat Lisesinde Aşık Veysel'i anma programı düzenlendi.

Programa, Türkiye'nin Herat Başkonsolosu Sinan İlhan, TİKA Herat Koordinatörü Arafat Deniz, Afgan-Türk Maarif Herat Okulları Müdürü Ahmet Duran, Herat Yazarlar Birliği mensupları ile Galib Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.

Programda Afgan-Türk Maarif Okulları Herat Erkek Lisesi'nden iki öğrenci Aşık Veysel'in şiirlerini Türkçe ve Farsça okudu. Akademisyen, araştırmacı ve yazarlar, Aşık Veysel'in hayatı ve şiirleri üzerine konuşma yaptı.

TİKA Herat Koordinatörü Arafat Deniz, Aşık Veysel'in, yaşadığı zorluklara rağmen insanları iyiliğe, birliğe ve güzelliğe davet ettiğini belirterek, "Aşık Veysel'in tanınması Türkiye'nin tarihsel ve sosyolojik olarak daha iyi anlaşılmasına zemin hazırlayacaktır. Edebiyatımıza ve müziğimize son yüzyılda büyük etkisi olan ender ozanlardan biri olan Aşık Veysel'in, değerlerimizin halka aktarılmasında büyük rolü vardır. Bugün bir ders kitabı niteliğinde hazırlanan Aşık Veysel'in Hayatı, Düşünceleri ve Şiirleri kitabını ilk defa Afganistan'da ve yine Farsçada yayımlamanın heyecanını yaşıyoruz." dedi.

Türkiye'nin Herat Başkonsolosu Sinan İlhan da konuşmasında, Aşık Veysel'in Türkiye için büyük bir değer olduğunu vurgulayarak, bu büyük ozanın tanıtılmasının önemine değindi.

İlhan, düzenlenen programın iki ülke arasında kültürel ve edebi bağları güçlendireceğine işaret ederek, bu tür faaliyetlerin sürmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat TİKA Herat Ofisi Mevlana ve Aşık Veysel'i Anma Programları Düzenledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement