Kadının Yaşadığı Şiddeti Biliyorum - Son Dakika
Magazin

Kadının Yaşadığı Şiddeti Biliyorum

Kadının Yaşadığı Şiddeti Biliyorum

Benden isimli bir albüm çıkaran Züleyha, "Ben altı kız kardeşle büyümüş bir genç kızım.

15.04.2012 06:03  Güncelleme: 12:18

Geçtiğimiz yıl Zülfü Livaneli'nin şarkılarını 10 dilde söyleyerek çıkış yapan Züleyha, şimdi de kadın türkülerini söylediği 'Benden' isimli albümleriyle müzikseverlerin karşısında... Albümünde 'Bebek', 'Celal Oğlan', 'Haydin Bacılar' ve 'Ninno' gibi Anadolu'nun dört bir yanında kadınların yaktığı türküleri seslendiren Züleyha, yeni çalışmasının hikayesini anlattı...

İMECE USULÜ ÇALIŞTIK

Geçen yıl Zülfü Livaneli şarkılarını etnik dillerde söylediğiniz bir albüm çıkarmıştınız. Şimdi de yeni bir albüm yaptınız. Biraz çabuk olmadı mı?

İlk albüm gibi, ikinci albüm de planlamadığım bir şekilde gelişti. İlk albümde bize Zülfü Abi destek oldu, Bülent Seyhan ile birlikte bir proje yaptık. Etnik dillerde Zülfü Livaneli şarkılarıyla insanların sevdiği, en hit olan parçaları 10 ayrı dilde söyledik. Güneri Cıvaoğlu'nun programına konuk olduğumda bana "Sen çıtanı çok yükseğe koydun, ikinci albümde bunun bir basamak altına düşersen yol alamazsın" demişti. Bu beni çok korkutuyordu, belki o da bana biraz güç kattı. Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltuk bana kadın türküleri söylememi önerdi. Hasan Bey'in eşi Nilüfer Saltuk da albümün yapımcılığını üstlendi.

Bu albüm için iki kadının ortak ürünü diyebilir miyiz?

Hasan Bey'in hakkını yemeyelim. Çünkü onun diyalogları, kontaktları olmasaydı, bu projeyi tamamlayamazdım. İmece usulü bir iş çıkardık yani. Albümün bu kadar kısa sürede çıkması Kalan Müzik ve Hasan Bey sayesinde oldu yani.

Son dönemlerde kadınlar üzerine projeler yapılıyor; bu albüm de onların uzantısı mı?

İlk albümü Kürt açılımına denk getirdiğimizi söyleyenler oldu ama o albümü yapmak benim fikrim değildi; o fikri bana Zülfü Abi vermişti. Bu albüm için de Hasan Saltuk fikir verdi. Dolayısıyla biz, bu albümde ticari amaç gütmedik. Zaten Kalan Müzik çıkardığı albümlerde hiçbir zaman ticari amaç gütmüyor. Dolayısıyla bu albüm tamamıyla bir kültürü korumak adına yapıldı.

30 YAŞINDA GİBİYİM

Kadınların acısını anladığınızı söylüyorsunuz. Bunun nedeni çok kadınlı bir ailede büyümeniz mi?

Evet, ben altı kız kardeşle büyümüş bir kızım. Herkes gibi ben de acılar çektim. Bu nedenle de kadın türküleri söylemek bana uygun geldi. Öyle bir ortamda büyüdüm ki; şiddetin ne olduğunu ve kadınların neler yaşadığını biliyorum. Yaşım 24 ama ben öyle hissetmiyorum

Kaç yaşında hissediyorsunuz?

30'un üstünde... Düşünce yapısı olarak da öyleyim. Dolayısıyla evet, kadınlarla derdim var. Ayrıca bu albüm için Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'yla ortak çalıştık. Albümü, onların hazırladığı keselerin içinde satışa çıkarıyoruz. Ayrıca Ara Güler de bize fotoğraflarıyla destek oldu. Anadolu'da çektiği kadın fotoğraflarını, albümün kartonetinde kullanmamıza izin verdi.

Peki, yedi kadının olduğu bir evin enerjisi nasıl oluyor?

Ablalarımı seviyorum, onların yeri bende apayrı. Bir araya gelince yaşadıklarımızla dalga geçiyoruz.

KADINLAR GÖBEK DE ATAR

Albümde söylediğiniz türküleri nasıl belirlediniz?

Hasan Abi, "Sen türkü seçmeyi bilmiyorsun" der bana... Bu nedenle repertuvarı elbirliğiyle belirledik. Çünkü ben ağırlıklı olarak Kürtçe ve Zazaca, yani etnik dillerdeki ezgilere hakimim. Mesela bir Orta Anadolu türküsü söylerken çok zorlandım, çok yoruldum. Çünkü gırtlağım tamamıyla Doğu'ya alışmış...

Albümdeki kadınların yaktığı türkülerin ortak noktası acı mı?

Kadınların yaktığı türküler deyince aklımıza önce kadınlar ağlar, ağıtlar yakarlar; bizleri de ağlatırlar diye geliyor. Aslında kadınlar oynuyorlar da. Yani kadınların söylediği tüm türküler ağlak gibi görünse de, aslında onların da göbek atıp oynadıkları birçok eser var; yeter ki biz bunları ortaya çıkaralım.

ZÜLFÜ ABİ NE DİYECEK ACABA?

'Kadın kadının kurdudur' derler, gerçekten öyle mi sizce de?

Kesinlikle! Geçen gün bir kadın patronun kadın çalışanına nasıl eziyet ettiğine şahit oldum. Biz "Hep erkekten şiddet geliyor" diyoruz ama kadından da şiddet geliyor. Gelin-kaynana, kadın işverenle kadın çalışanı arasında çatışmalar olursa; kadınlar da böyle türküler yapar.

PERFORMANSIM NASIL?

Bu albümünüzü Zülfü Livaneli'ye dinletebildiniz mi?

Zülfü Abi'yi en son bir ay önce, albümden haberdar etmek için aramıştım. Çok sevindiğini söyledi. İlk albümü çok beğenmişti. Bunda performansım düştü mü, yoksa yükseldi mi; yorumunu çok merak ediyorum.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Kadının Yaşadığı Şiddeti Biliyorum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement