Kaskosuz Araç Kullanımı Neden Artıyor? - Son Dakika
Otomobil

Kaskosuz Araç Kullanımı Neden Artıyor?

Kaskosuz Araç Kullanımı Neden Artıyor?

Son yıllarda kaskosuz araç kullanımının artış gösterdiği belirtiliyor. Ekonomik anlamda yaşanan fiyat artışları, otomotiv sektöründe de hissedilirken, kasko şirketlerinin her yıl yaptığı fiyat revizeleri, araç sahiplerini kaskosuz kullanıma yönlendiriyor. Kasko fiyatlandırmada aracın ve sürücünün özellikleri önemli rol oynuyor. Otorapor Oto Ekspertiz yetkilileri, kaskolu araç kullanımının artırılması yönünde çalışmalar yapılmasının önemli olduğunu belirtiyor.

14.09.2023 09:57  Güncelleme: 10:11

Vatandaşlar araçlarını kazadan korumak ve kaza sonrası ortaya çıkan maliyeti hafifletebilmek için kasko yaptırmaya yönelirken bu yönelim son yıllarda önemli oranda düşüş kaydetmiş durumda.

Ekonomik anlamda hemen her sektörde yaşanan fiyat artışları otomotiv piyasasında da tesirini birebir hissettiriyor. Yedek parçadan aksesuara, yazılımdan teknik donanıma kadar sektörde fiyat artışları göze çarparken çalışan maliyetlerindeki yükseliş de bu süreci tetikliyor.

Kaskosuz Araç Kullanımı Neden Artıyor?

Kasko şirketleri fiyat revize ediyor

Kasko şirketleri hemen her yıl fiyat revizesi yaparken bu revizyonda araç değerinin artışı etkili. Fiyat-maliyet karşılaştırması yaparak sürücünün backraundundan tutun şahsi tercihlerine kadar kasko değeri yansıtması yapan şirketler ortaya çıkan "yüksek fiyatları" da konjonktüre bağlamaktalar.

Kasko zorunlu bir sigorta türü değil ama aracın yanması ya da çalınması gibi durumlar için standart teminatlar sunuyor. Kasko fiyatlamada aracın yaşı, türü, sürücünün yaşı ve hasarsızlık durumu önemli. Keza sigorta şirketleri bu özellikleri baz alarak fiyat sunuyor. Fiyatlamalar ise yıllık olarak ortaya çıkıyor.

Kaskosuz Araç Kullanımı Neden Artıyor?

Her yıl katlanarak artıyor

Her yıl katlanarak artan kasko fiyatları araç sahiplerini düşündürüyor. Hal böyle olunca aracını kasko yaptırmak isteyen otomobil sahipleri karşılarına çıkan ücretler karşısında "kaskosuz" kullanıma yöneliyor.

Otorapor Oto Ekspertiz yetkilileri yaklaşık üç yıldır sektörde kaskosuz araç kullanımının arttığına şahit olduklarını hatırlatırken bu konuda "kaskolu araç kullanımının artırılması" yönünde çalışmalar yapılmasının önemli olduğunun altını çiziyor.

Zorunlu trafik sigortasının karşı tarafın hasarını karşılamak üzere kurulmuş bir sistem olduğunu, kendinizin yapacağı bir kaza ya da hasar durumunda ise hiçbir şekilde karşılanamayacağına dikkati çeken Otorapor Oto Ekspertiz yetkilileri şunlara vurgu yapıyorlar:

Kaskosuz Araç Kullanımı Neden Artıyor?

Kamu yönetimi devreye girebilir mi?

"Sektörel açıdan baktığımızda kaskosuz araç sayısının arttığı bir gerçek ve bu yıldan yıla katlanıyor. Bu konuda sigorta şirketlerinin daha cazip fiyatlamalar sunması bu darboğazı açmakta etkili olabilir. Gerek sigorta şirketleri gerekse sürücüler ücret politikasını kendi lehine çevirme gayretinde. Düzenlenen kampanyalara baktığımızda da bunu görmekteyiz.

Bizim önerimiz ise en makul seviyede ve pakette araç sahiplerinin kasko yaptırmaları. Araç sahipleri doğal afetlerde dahi maddi kayıplarını telafi edebiliyorlar. Yıldan yıla düzenlenen poliçelerin daha cazip hale getirilmesi noktasında zorunlu trafik sigortası üzerinden de ayarlamalar yapılarak kamu yönetimi bu alandaki boşluğu kapatabilir"

Türkiye genelinde 300 aşkın bayisi ile hizmet veren Otorapor Oto Ekspertiz bilgilendirdi. - İLANDIR

Kaskosuz Araç Kullanımı Neden Artıyor?

Son Dakika Otomobil Kaskosuz Araç Kullanımı Neden Artıyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement