ECOWAS'ın toplantısından Nijer'e askeri operasyon kararı çıktı: Emir gelir gelmez müdahale edeceğiz - Son Dakika
Politika

ECOWAS'ın toplantısından Nijer'e askeri operasyon kararı çıktı: Emir gelir gelmez müdahale edeceğiz

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun genelkurmay başkanlarının 26 Temmuz'da darbenin gerçekleştiği Nijer'deki krize çözüm bulmak için düzenledikleri iki günlük toplantı sona erdi. Toplantıdan sonra açıklama yapan ECOWAS Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, Nijer'e olası bir müdahalenin tarihinin netleştiğini belirtti. Musah, ''Emir gelir gelmez Nijer'e müdahale etmeye hazırız.' dedi.

18.08.2023 23:05  Güncelleme: 11:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, Nijer'e olası bir müdahalenin tarihinin netleştiğini söyledi. Musah, "Emir gelir gelmez Nijer'e müdahale etmeye hazırız." ifadelerini kullandı.

ECOWAS, Nijer'e müdahale için hazır

"EMİR GELİR GELMEZ NİJER'E MÜDAHALE ETMEYE HAZIRIZ"

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) ülkelerinin genelkurmay başkanlarının, Nijer'deki yönetim krizine çözüm bulmak için Gana'nın başkenti Akra'da düzenledikleri iki günlük toplantı sona erdi. ECOWAS Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, toplantıda, Nijer'deki siyasi krize son vermek için gösterilen çabaları ve potansiyel insani sorunları tartıştıklarını belirtti. ECOWAS'ın Nijer'e başlatacağı olası askeri operasyonun gününün belli olduğunun altını çizen Musah, "Emir gelir gelmez Nijer'e müdahale etmeye hazırız." ifadesini kullandı.

ECOWAS, Nijer'e müdahale için hazır

"NİJER'E SAVAŞ İLAN ETMİYORUZ, DİYALOG YOLU AÇIK"

Müdahalenin tarihini paylaşmayan Musah, operasyonun kısa süreli olacağını ve anayasal düzenin yeniden tesis edilmesini amaçladığını söyledi. Musah, "Nijer'e savaş ilan etmiyoruz. Diyalog yolu hala açık. Nijer'i askeri iktidardan kurtarmak istiyoruz ki böylece ordu ülkenin öncelikli hedefi olan terörle mücadeleye odaklanabilsin." değerlendirmesinde bulundu.

ECOWAS, Nijer'e müdahale için hazır

"ASKERİ MÜDAHALEYE MECBURUZ"

Mali, Burkina Faso ve Nijer'deki güvenlik durumunun da kötüleştiğine işaret eden Musah, "Askeri müdahale tercih ettiğimiz bir seçenek değil, ancak Nijer'deki 'askeri cuntanın' uzlaşmaz tavrı nedeniyle buna mecburuz." diye konuştu. Musah, ECOWAS'tan bir heyetin yarın Nijer'e gidebileceği bilgisini de paylaşarak, sorunu hala barışçıl yollarla çözmeye hazır olduklarını ancak bunun karşılıklı olması gerektiğini vurguladı.

ECOWAS, Nijer'e müdahale için hazır

NE OLMUŞTU?

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenerek geçiş hükümetinin başına geçmişti. Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenerek geçiş hükümetinin başına geçti.

ECOWAS, Nijer'e müdahale için hazır

NİJER NEDEN ÖNEMLİ?

Nijer, dünyanın en büyük uranyum tedarikçileri listesinde de 7. sırada yer alıyor. Tek başına küresel uranyum arzının yüzde 43'ünü karşılayan Kazakistan, geçen sene ürettiği 21 bin 227 metrik tonluk uranyumla dünyanın en büyük uranyum tedarikçisi olarak kabul ediliyor. Kazakistan'ı 7 bin 351 metrik tonla Kanada, 5 bin 613 metrik tonla Namibya izliyor. Dünyadaki uranyum arzının yüzde 5'ini karşılayan Nijer'de 311 bin 110 metrik tonluk uranyum rezervi bulunuyor.

ECOWAS\'ın toplantısından Nijer\'e askeri operasyon kararı çıktı: Emir gelir gelmez müdahale edeceğiz
Kaynak: AA

Son Dakika Politika ECOWAS'ın toplantısından Nijer'e askeri operasyon kararı çıktı: Emir gelir gelmez müdahale edeceğiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement