Kronik Bel Ağrısına, Bel Fıtığına Ameliyatsız Çözüm! - Son Dakika
Sağlık

Kronik Bel Ağrısına, Bel Fıtığına Ameliyatsız Çözüm!

Kronik Bel Ağrısına, Bel Fıtığına Ameliyatsız Çözüm!

Sempozyumun odağında, kitle iletişim araçlarıyla tüketicilere iletilen mesajlar ve bunlara yönelik düzenlemeler yer aldı.

22.11.2012 12:53

T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı himayelerinde, Reklam Kurulu, Reklamverenler Derneği, Reklamcılar Derneği ve Reklam Özdenetim Kurulu organizasyonu, diğer sektörel örgütlerin katkı ve katılımıyla 22 Kasım Perşembe günü İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen III. Reklam Sempozyumu 'Tüketici ile Sağlıklı İletişim' temasıyla gerçekleştirildi.

İlaç ve Sağlık Hizmetleri, Kozmetik ve Temizlik ile Gıda sektöründeki markaların sunduğu sağlık iddiaları, uygulamalar, problemler ve çözüm yolları kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla tüm yönleriyle ele alındı.

Tüketicilerin korunması ve iletişimin doğruluk, dürüstlük, kanun ve yönetmeliklere uygunluk çerçevesinde tasarlanması amacıyla başlatılan Reklam Sempozyumu'nun üçüncüsü kamu, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerini 22 Kasım Perşembe günü Haliç Kongre Merkezi'nde buluşturdu.

Sağlığa ilişkin vaatler sunan farklı sektörlerdeki markalarla bürokratları buluşturmak, iyi ve kötü örnekler üzerinden AB'deki ve ülkemizdeki düzenlemeleri tartışmak amacıyla düzenlenen sempozyum uluslararası konuk konuşmacılara da ev sahipliği yaptı.

Tüketici ile sağlıklı iletişim' için Düzenleme'nin ve Özdenetim'in öneminin tartışıldığı toplantıda; tüketici haklarının korunması, tüketicinin yanıltılması ve haksız rekabetin önlenmesi için oluşturulacak ortak platform önerileri tartışılırken, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı taslağı da tüm paydaşların bulunduğu ortamda ilk kez açıklandı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Ülkemizde reklam denetiminin temel çerçevesini ve Reklam Kurulu'nun yasal dayanağını oluşturan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı üzerinde geniş kapsamlı bir değişiklik çalışmasını tamamlayarak ilgili kurumların ve kamuoyunun görüşlerine açtık. Ulusal ve uluslararası düzenlemelere uyumlu olacak şekilde hazırlanan yeni tasarıda; kanun kapsamının tüketiciler lehine genişletilmesi, mevcut cayma sürelerinin 7 günden 14 güne çıkarılması, daha önce tüketiciler için cayma hakkının bulunmadığı taksitli satışlar, tüketici kredileri gibi konularda da tüketicilere bu hakkın sağlanması, bankacılık hizmetlerinde karşılaştığımız tüketici aleyhine olan uygulamaların kaldırılması, kampanyalı konut satışlarında tüketicileri mağdur etmeyecek sıkı tedbirlerin alınması gibi tüketici lehine yapılan önemli değişiklikler yer almaktadır" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ise, ülkemizin 21. yüzyılın büyük güçlerinden biri olma hedefine, ticaret hacmini genişletilip üretici ile tüketici arasındaki ekonomik ilişki ağlarını güçlendirerek hizmet etmek istediklerinin altını çizdi. Bu hedefin tüketicilerin ekonomik çıkarları ile sağlık ve güvenliklerini güvence altına alacak sorumluluk duygusunun yerleştiği bir düzen içerisinde gerçekleştirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Altunyıldız, "Bakanlık olarak sektördeki firmalara ve reklam ajanslarına idari cezalar vermekten ziyade, ülkede dürüst ve sorumlu bir pazarlama iletişimi ikliminin oluşmasını hedeflediğimizin altını çizmek istiyorum. Derdimiz, reklamcılık üzerinde ceza verici bir otorite olmak değil, tüketici güvenliğinin ve tüketici sağlığının reklamlar yoluyla riske atılmasının önüne geçilmesinde rehber olmaktır." diye konuştu.

Reklam Sempozyumu'nun açılış konuşmalarını yapan bir diğer isim ise Reklam Kurulu Başkanı Ramazan Ersoy'du. Yeni hazırlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Taslağıyla birlikte, birçok konuda olduğu gibi, ticari reklamların denetim mekanizmasında da önemli değişikliklerin hayata geçeceğini ifade eden Ersoy, "Yeni yasa ile daha etkin ve daha hızlı bir reklam denetim mekanizmasının oluşturulması hedeflenmektedir. Sağlık hizmetleri,ilaç, kozmetik ve gıda takviyesi gibi tüm mal ve hizmet reklamları ile ilgili hükümlerin tek bir yasal düzenleme altında toplanması, çok başlılık algısının yok edilmesi hem de sektörün mevzuatı takip etmesini kolaylaştırması açısından faydalı olacaktır" dedi.

Yeni Kanun Taslağıyla birlikte reklam sektörüne yönelik olarak getirilen en önemli değişikliğin Reklam Konseyi olduğunu da ifade eden Ersoy, konseyin kuruluş amacının, gerek kamu gerekse sivil olmak üzere reklam sektöründe yer alan tüm tarafları bir araya getirmek olduğunu söyledi. Reklam Konseyi ile birlikte taraflar arasında ortak sorumluluk bilinin oluşturulacağını belirten Ersoy, böylece ticari reklamlarda yaşanan sorunların aşılmasında ortak bir tavır oluşturulacağına da dikkat çekti.

Üç yıl önce reklam dünyasının tüm paydaşlarını sektörü daha güçlü bir noktaya taşınmak hayaliyle bir araya getiren Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura ise, III. Reklam Sempozyumu'nda, tüm mecralardaki reklam ölçümlerinin aynı çatı altında toplanması önerisiyle dikkat çekti. Ölçümlemenin reklamın sağlığı olduğunu dile getiren Pura, "I. Reklam Sempozyumu'nda, sektörümüzün bir hedefi olması gerektiğini ve 2013 sonunda 5 milyar TL ciroya ulaşmamız gerektiğini söylemiştim. Şimdi bu hedefe %10 fazlayla ulaşacağımız gözüküyor. Reklam yatırımlarında 2009-2013 döneminde TL bazında %100 civarında büyüme beklentisinin yanı sıra, 2012-2016 döneminde ise 5 milyar doları aşmamız gerekiyor. Sonuç olarak büyüme kabiliyeti yüksek olan sektörümüzün hakkı olan seviyeye ulaşabilmesi adına tüm paydaşları akılcı işbirliğine davet ediyorum" dedi.

Sempozyumun ev sahipleri arasında yer alan Reklamcılar Derneği Başkanı Aytül Özkan isegiderek büyüyen bir alan olan sağlık iletişiminin referans noktasının AB müktesebatı olduğunu ancak bunun da yeterli olmadığını dile getirdi. Kurumlararası iletişim ve yasalararası uyumlaşmanın sağlanması gerektiğine dikkat çeken Özkan, "Kamudaki denetim ve özel sektörün özdenetim çabalarını senkronize etmeliyiz. İyi örnekleri çoğaltmak, kötü örneklerle seri ve kararlı biçimde mücadele etmek, görev dağılımını iyi yapmak zorundayız" dedi. Reçeteli ilaçlar haricindeki destekleyici ürün ve hizmetlerde tanıtıma yönelik tavrın fazlasıyla yasakçı olmasını bireylerin bilgilenme ve artan rekabette sağlıklı seçim yapabilme hakkını elinden aldığını ifade eden Özkan, bu durumun devletin üzerindeki yükü de artırdığını belirtti.

Sağlık beyanı içeren reklamlar tartışıldı

Kamu temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, iletişim dünyası ve medyanın bir araya geldiği III. Reklam Sempozyumu'nda; sağlık beyanı içeren 'İlaç ve Sağlık Hizmetleri', 'Kozmetik ve Temizlik' ile 'Gıda' reklamları da düzenlenen paralel oturumlarda konusunda uzman konuşmacılar eşliğinde tartışıldı.

Sağlıklı internet yönetiminin de masaya yatırıldığı sempozyum sonrasında ise geniş tabanlı ve tüm paydaşların yer aldığı bir tüketici bilinçlendirme kampanyanın başlatılması planlanıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Kronik Bel Ağrısına, Bel Fıtığına Ameliyatsız Çözüm! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement