"Yıllara Meydan Okutan Spor, Dans" - Son Dakika
Spor

"Yıllara Meydan Okutan Spor, Dans"

"Yıllara Meydan Okutan Spor, Dans"

Dans Sporları Federasyonu Başkanı Çinkitaş: "Dansa 7 yaşında başladım, 65 yaşında dimdik ayaktayım. Dansın insana yaptığı katkının en iyi örneği olduğumu düşünüyorum" "Dansın sadece bir eğl...

05.11.2013 11:31

İLKNUR ÇETİNBAŞ - Dans Sporları Federasyonu Başkanı Tolga Han Çinkitaş, "Dansa 7 yaşında başladım, 65 yaşında dimdik ayaktayım. Dansın insana katkısının en iyi örneği olduğumu düşünüyorum" dedi.

Çinkitaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de dans sporuna bakış açısıyla ilgili hala sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "Dansta bir Türkiye gerçeği var ve biz hala toplarlanmaya çalışıyoruz. Günümüzde dansa karşı 'sadece eğlence' şeklindeki bakış açısı, henüz değişmiş değil. Amacımız bu bakış açısını değiştirmek ve dansın bir spor olarak kabul görmesini sağlamak. Dansın sadece bir eğlence aracı olduğunu savunan zihniyete karşı mücadelemiz sürüyor" diye konuştu.

Tolga Han Çinkitaş, Türkiye'de dansa ilgi duyan gençlerin azımsanmayacak sayıda olduğunu ancak bu gençlerin dansı yarışma boyutuna taşımadığını dile getirdi. "Gençlerimizin artık yarışmaya başlaması istiyoruz" diyen Çinkitaş, şöyle devam etti:

"Bu gençleri aynı çatı altında toplayarak disipline etmeliyiz ki uluslararası alanda başarı elde edecek sporcularımız olsun. Dansın eğlence boyutu olduğu doğru ama dans sadece bundan ibaret değil. 40 yıldır dansın içindeyim, 40 yıldır aynı şeyi söylüyorum; dansın, sportif, sanatsal ve sosyal olmak üzere 3 ayrı boyutu var. Bu birleşimi birbirinden ayırmak mümkün değil. Dansın görselliğini sanatsallıkla, sarf edilen kondisyon ve fiziki gelişimi sportiflikle, kazandırdığı çevreyi de sosyallikle ilişkilendirebiliriz."

-"Dansın yaşı yok"

Dansın yaşının olmadığını savunan Çinkitaş, "Dans eden insanın kazandığı en önemli 3 özellik, özgüven, fizikteki olumlu değişimler ve sosyal ortamda kendini rahat ifade edebilmedir" dedi.

Çinkitaş, özellikle çocuklarda özgüven gelişimine büyük katkısı bulunan dansın, gelişim çağındaki fiziksel değişimlere olumlu yönde etki ettiğini ve dans eden çocukların sosyal ortamda kendini çok daha ifade ettiğini söyledi.

Bu sporun en büyük avantajının her yaşta yapılabilmesi olduğunu ifade eden Tolga Han Çinkitaş, "Dansa 5-6 yaşlarında başlanabiliyor, ömür boyu sürebiliyor. Dansa 7 yaşında başladım, 65 yaşında dimdik ayaktayım. Dansın insana katkısının en iyi örneği olduğumu düşünüyorum" şeklinde konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Spor 'Yıllara Meydan Okutan Spor, Dans' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement