Microsoft, Nokia'yı Servet Ödeyerek Satın Aldı! - Son Dakika
Teknoloji

Microsoft, Nokia'yı Servet Ödeyerek Satın Aldı!

Microsoft, Nokia\'yı Servet Ödeyerek Satın Aldı!

Ne kadar ödendi? Android ve Nokia artık hayal gibi. BlackBerry ne yapacak?

03.09.2013 11:00

Mahmut Saral - - Uzun süredir Microsoft'un Nokia'yı satın alabileceği konuşuluyordu. İki firmanın son yıllardaki yakın ilişkileri ve Windows Phone platformundaki ortaklıkları, bu düşüncenin doğmasına sebebiyet vermişti. Bu konuda iki taraftan da pek açıklama gelmezken, özellikle son yıllarda binlerce çalışanıyla yollarını ayıran Nokia'nın maddi sıkıntılar yaşadığı biliniyordu. Bu sıkıntıları Windows Phone 8 işletim sistemli Lumia serisi telefonlarıyla aşmaya çalışan firma, Windows Phone pazarında lider konuma gelmiş ve Lumia 520 ve Lumia 925 gibi telefonlar sayesinde yükselişe geçmişti. ve şimdi de satın alma haberi geldi...

Milyar dolarlarla ölçülen bir anlaşma

İki firmanın da doğruladığı üzere Microsoft, Nokia'nın Cihazlar ve Servisler Bölümünü, 7.17 milyar dolar karşılığında satın aldı. Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer, bu satın alımı "geleceğe yönelik cesur bir adım" olarak nitelerken, iki şirketin bir araya gelip yapabildiklerine örnek olarak da 41MP kameraya sahip Lumia 1020 telefonu örnek gösteriyor.

Anlaşma gereği olarak Microsoft, bu ücretin yaklaşık 5 milyar dolarlık kısmını Nokia cihazları ve servis işleri için ödeyecek. 2.17 milyar dolarlık kısmı ise, Nokia'nın sahip olduğu 8 bin 500'den fazla patent kapsıyor.

Nokia CEO Stephen Elop, Microsoft'un yeni CEO'su olabilir

İki firma arasında gerçekleşen anlaşmanın ardından, yöneticilerin pozisyonlarında değişiklikler söz konusu. Nokia'nın CEO'su Stephen Elop'un, Genel Müdür Yardımcısı olması bekleniyor. Operasyonlardan sorumlu Juha Putkiranta, mobil bölümden sorumlu Timo Toikkanen ve satış pazarlamadan sorumlu Chris Weber gibi isimler de Microsoft'a adım atıyor.

Ek olarak, Stephen Elop'un, önümüzdeki aylarda emekli olması beklenen Steve Ballmer'ın yerine gelecek yeni Microsoft CEO'su olabileceği konuşuluyor. En azından adaylardan bir tanesi de o.

30 bini aşkın Nokia çalışanı, Microsoft'a transfer oluyor

Nokia markası altında hizmet veren on binlerce çalışan, Nokia ile birlikte Microsoft çatısı altında bir araya gelecek. Finlandiya'daki 4 bin 700 çalışan ve direkt üretimde bulunan 18 bin 300 çalışan da dahil olmak üzere yaklaşık 32 bin kişi Microsoft'a transfer oluyor. Üst kademede pozisyonlar ve yönetim şekli değişiyor olabilir, ancak üretim kısmında pek bir değişiklik olmayacak gibi.

Microsoft, Apple ve Google gibi mobile yöneliyor. Android bundan sonra çok zor

Bu satın almanın, Microsoft'un giderek büyüyen mobil pazarda daha etkin bir role sahip olmak istemesinin gereği olduğu düşünülüyor. Apple'ın iPhone modeliyle akıllı telefon pazarında büyük bir paya sahip olması, şüphesiz rakibi Microsoft'u da harekete geçirecekti. Google'ın da Android işletim sistemiyle yaptıkları da ortada. Son olarak Motorola'yı da satın almıştı hatta. Uzun süre devam eden söylentilerde, Microsoft'un kendi akıllı telefonunu üreteceği bile söylenmişti, ancak bunlar doğrulanmamıştı. Microsoft, sadece yazılım tarafında kalmayı tercih etmiş, hatta Nokia, "böyle bir şey olsa önce biz bilirdik" demişti. Bu yeni hamleyle birlikte Microsoft, hakikaten de yazılım tarafında kalmayı, bunun yanında donanım tarafını da kendi safına çekmeyi uygun gördü. Bir nevi Microsoft, Google'ın Motorola'yı alması gibi bir hamle yaptı Nokia'yı bünyesine dahil ederek.

Yine uzun süredir kullanıcılardan gelen Android işletim sistemli Nokia telefon talebi de, olaya Microsoft'un tamamen dahil olmasıyla birlikte çok zora girdi. Microsoft, bundan sonra kendi mobil işletim sistemini, kendi sahibi olduğu Nokia ile daha da yukarılara taşımak isteyecek ve pazar payını genişletmeye çabalayacaktır.

The Wall Street Journal: BlackBerry'nin tabutuna bir çivi de Microsoft çaktı

Gerçekten de öyle olabilir. Zira BlackBerry, bu yıl başında yeni ürünleriyle piyasaya girerken, yeni işletim sistemi BlackBerry 10'dan oldukça umutluydu. Bu yeni işletim sisteminin kısa ve orta vadede Android ve iOS gibi işletim sistemleriyle yarışması beklenmiyordu, ama Windows Phone 8 gibi yeni mobil sistemlerle yarış düşünülebilirdi. Son zamanlarda gelen veriler, BlackBerry'de işlerin pek iyi gitmediğini gösteriyordu, ki firmanın satılması bile gündemde. Microsoft'un Nokia'yı alması, Windows Phone sisteminin pazar payına önemli ölçüde katkılar sağlayabilir.

Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Microsoft, Nokia'yı Servet Ödeyerek Satın Aldı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement