1. Uluslararası Porsuk Ağacı Çalıştayı Başladı - Son Dakika
Yerel

1. Uluslararası Porsuk Ağacı Çalıştayı Başladı

1. Uluslararası Porsuk Ağacı Çalıştayı Başladı

İlk Kez Düzce Üniversitesinde düzenlenen 1st International Yew Workshop of Turkey (1. Uluslararası Porsuk Ağacı Çalıştayı) başladı.

30.09.2015 10:54

İlk Kez Düzce Üniversitesinde düzenlenen 1st International Yew Workshop of Turkey (1. Uluslararası Porsuk Ağacı Çalıştayı) başladı.

İlk kez Orman Fakültesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Porsuk Ağacı Çalıştayı, Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu'nda başladı. 5 gün sürecek olan çalıştaya, Vali Yardımcısı Kazım Karabulut, Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Yıldız Doyran, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi ve Organizasyon Komitesi Başkanı Doç. Dr. Necmi Aksoy, MiddleEuropeanYewSociety ve GermanFriends of YewSociety topluluklarından temsilciler, yurt dışı ve yurt içindeki çeşitli üniversitelerden alanında uzman, yerli ve yabancı birçok akademisyen, doğa ve ormancılık ile ilgili çevre kuruluşlarının temsilcileri, basın mensupları ve öğrenciler katıldı.

Avrupa- Sibirya flora bölgesindeki küresel iklim değişikliği ve ılıman karışık yapraklı ormanların azalması nedeniyle hassas durumda olan; çevresel, kültürel değerinin yanında tedavi etme özelliği de bulunan porsuk (Taxusbaccata L.) ağacı için etkili koruma önlemlerini belirlemek amacıyla düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını Doç. Dr. Necmi Aksoy gerçekleştirdi. Düzce'yi Türkiye'nin nadide bir kenti ve saklı bir bitki cenneti olarak niteleyen Doç. Dr. Aksoy, Düzce'nin aynı zamanda çok sayıda doğal yaşlı ormanları ve ılıman bölge orman ekosistemlerini de barındırdığını ifade etti. Doç. Dr. Necmi Aksoy, "Porsuk ağacıyla gurur duymamız gerekiyor. Çünkü Türkiye'nin en yaşlı porsuk ağaçları ve kalıntılı porsuk ormanları burada bulunuyor. Bu çalıştayla küresel iklim değişiminin yaşandığı bugünlerde doğal yaşlı ormanlara, Türkiye'nin doğal ekosistemine ve dünyadaki yok olmaya başlamış olan porsuk ağacı ormanlarına dikkati çekeceğiz" dedi.

1. Uluslararası Porsuk Ağacı Çalıştayı'nda, sanat ve müzik sergilerinin yapılacağını belirten Doç. Dr. Necmi Aksoy, aynı zamanda Tıp Fakültesinden hocalarımızın kanser tedavisinde kullanılan porsuğun farklı bir boyutunu değerlendireceğini söyleyerek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Doç. Dr. Necmi Aksoy'un konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, doğayı korumak için bilimsel çözüm önerileri geliştirmeye çalışan bir Üniversite olarak büyük bir mutluluk ve onur duyduğunu ifade etti. Rektörümüz, "Umuyoruz ki; çalıştayın sonucunda ortaya çıkacak olan bilgi birikimleri, biraz daha sayının arttırılmasına, farklı kullanım alanları bulunmasına yönelik pek çok umut ışığı ortaya çıkarabilir. Doç. Dr. Necmi Aksoy Hocamız başta olmak üzere Dekanımıza ve çalıştayın hazırlanmasına katkı verenlere çok teşekkür ediyoruz. Sizler gibi ben de porsuk ağacının kullanımını ve kullanıldığı alanlardan çıkan sesi dinlemek için sabırsızlanıyorum. İnşallah burada güzel, kıymetli ve değerli bilgilerle dolacağız. Hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyoruz" dedi.

Rektörümüzün konuşması sonrasında davetli konuşmacılardan Dr. İsmet Yenmez, FriedemannWendt, Thomas Scheeder, FredHageneder ve Prof. Dr. Ünal Asan sunumlarını gerçekleştirdi.

Çalıştaya destek veren kişiler ile sponsorlara hediyeleri ve teşekkür belgelerinin takdiminin ardından, Meriç Dönük'ün Solo Arp Konseri, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerimizin hazırlamış olduğu "TreesandTrails" adlı resim ve heykel sergisi, mozaik sanatçısı Süha Semerci'nin "Anadolu'dan Türkiye'ye Çağdaş Mozaik" adlı sergisi ile Güvenç Mamıkoğlu'nun "Türkiye'nin Ağaçları" adlı sergisinin açılışıyla program devam etti.

Öğleden sonra gerçekleştirilen oturumlar ve gala yemeğinin ardından 1. Uluslararası Porsuk Ağacı Çalıştayı'nın ilk gün programı sona erdi. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 1. Uluslararası Porsuk Ağacı Çalıştayı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement