11. Uluslararası Bodrum Bale Festivali Başlıyor - Son Dakika
Yerel

11. Uluslararası Bodrum Bale Festivali Başlıyor

11. Uluslararası Bodrum Bale Festivali Başlıyor

Bodrum Belediyesi ve DenizBank'ın katkılarıyla Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği'nde7-21 Ağustos 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan11.Uluslararası Bodrum Bale Festivali başlıyor.

02.08.2013 15:06

Bodrum Belediyesi ve DenizBank'ın katkılarıyla Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği'nde7-21 Ağustos 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan11. Uluslararası Bodrum Bale Festivali başlıyor.

On bir yıldır her Ağustos ayında Bodrum'da, Türk Devlet Bale Toplulukları ile yabancı konuk bale sanatçıları ve topluluklarının muhteşem performanslarıyla gerçekleşen festivalin bu yılki açılış temsili "Hürrem Sultan" balesi ile olacak.7 Ağustos 2013 Çarşamba günü, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek eser, muhteşem kostüm ve danslarıyla tarihi bir dönemi, görsel bir zenginlikte sanatseverlere sunacak. Padişah Sultan Süleyman'ın tahta geçişinden başlayarak, adaleti ile "Kanuni" adını aldığı dönemin çarpıcı kesitlerle sahneye aktarıldığı eser, Sultan Süleyman'ın tutkularını, seferlerini, zaferlerini ve Hürrem ile geçen saray yaşamını konu alıyor. Müzikleri Nevit Kodallı'ya, koreografisi ise Oytun Turfanda'ya ait2 perdelik "Hürrem Sultan" balesiniDeniz Yamanus ve Oktay Keresteci sahneliyor.

Festival programının ikinci eseri, Samsun Devlet Opera ve Balesi'nin, Dünya Dans Günü'nde muhteşem bir prömiyer ile sahnelere taşıdığı"Bach Alla Turca"olacak.10 ve 11 Ağustos 2013 tarihlerindeiki temsil ile seyirci karşısında olacak eser, iki bölümden oluşuyor.J. S. Bach'ın eserlerinden yola çıkılarak, iki farklı yaklaşımın uyumlu bir bütünlükle sahnelendiği "Bach Alla Turca" balesinin ilk bölümü "Bach Konçerto" adını taşıyor. Masa başında oturmuş dört karakter arasında geçen karşılıklı uzlaşma, ortak görüş ve ikna kavramlarını Bach'ın tempolarına göre işleyen çağdaş bir dans yorumu… İlk bölümün Libretto ve koreografisi ile dekor ve kostüm tasarımı MarcoCantalupo ve KatarzynaGdaniec'e ait. Eserin bütününe adını veren ve aynı zamanda temsilin ikinci bölümünü oluşturan"Bach Alla Turca" ise, düzenlemesini Bach'ın müziklerinden yola çıkarak Anjelika Akbar'ın yaptığı "Bach La Orientale" albümü üzerine Mehmet Balkankoreografisinden oluşuyor. Anjelika Akbar ve Mehmet Akatay'ıncanlı performansları eşliğindekibu temsile özel bir sürpriz olarakeski balerin Çağla Şikel de seyirci karşısına çıkacak.

14 Ağustos 2013 gecesifestival seyircisini Anadolu'nun arkaik dönemlerine götürecek 2 perdelik "Amazonlar" eserininkoreografisi NugzarMagalashvili'ye ait. Büyüleyici dansları, muhteşem kostümleri ve antik çağların mitolojik öyküleriyle zihinlerden silinmeyecek eserin konusu, kahraman Iason'un altın postu bulmak üzere adamlarıyla yola çıkmasıyla başlayarakAmazon kadın savaşçılarla karşılaşmalarıyla devam eder vekadın ile erkek arasındaki tüm çatışmaların sonucunda aşkın galip gelmesiyleson bulur.

17 Ağustos 2013 gecesi, festivalin ilk yabancı konuk topluluğuGüney Kore'den Universal Balletsahnedeolacak.Dünyaca ünlü üç koreografın, üç özgün performansından oluşan Black Cake, Duende, Tangoüçlemesi ile sanatseverlerle buluşacak olan topluluk, insanoğlunun sesten önceki evrensel anlaşma yöntemi olan beden dilinin olağanüstü anlatımıyla seyirci karşısında olacak. "Black Cake" adını taşıyan ve siyahın saklayıcılığına sığınan insanlık hallerininaktarıldığı ilk eser, Hollanda Tiyatrosu'nun 30. Kuruluş yılına özel oluşturulmuş bir çalışma. Hollandalı koreograf, HansvanManen'in, Çaykovski, Janacek,Mascagni ve Massanet'in müzikleri üzerine oluşturduğu koreografisi ile yaşam bulan bu çalışma, yaşamın her katmanında birçok tadın barındığına dair ilgi çekici özellikler içeriyor.

İkinci eser olan"Duende",ClaudeDebussy'nin müzikleri üzerine, yine dünyaca ünlü İspanyol balet ve koreograf NachoDuato koreografisiyle oluşturulmuş bir çalışma."Duende"elfler, periler ve gece yaşayan oyuncakları anlatan düşsel bir dünyada geçiyor.

Üçüncü eser, "This is Your Life"ise Koreli ünlü koreografYoungSoonHue'nun,AstorPiazzola müzikleri üzerine oluşturduğu bir çalışma. Eser, yaşam tarafından kategorize edilmiş insanların kendileriyle ve birbirleriyle yüzleşmelerini anlatıyor.

Festivalin son temsili dünyaca ünlü ve köklü bale topluluğuSibirya Devlet Balesi, 20 ve 21 Ağustos 2013 tarihlerinde"Spartacus"adlı bale eseri ile seyirci karşısında olacak.Ünlü Ermeni besteci Aram Haçaturyan'ın, içinde yerel renkleri de barındıran çarpıcı müziği ve konusuyla ünlü "Spartacus" balesi festivalin son eseri olarak sanatseverlerle buluşacak.Eserde; Roma Devletini derinden sarsan ve uğraştıran Trakyalı asi köle Spartakus'un liderlik ettiği gladyatörler ve kölelerle birlikte çıkardığı isyan ve Roma ordularını mağlup etmesi konu ediliyor.Temsiller saat 21.45'de başlayacak. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 11. Uluslararası Bodrum Bale Festivali Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement