40 Milyon Lirayı Duyan BDP'liler Oturumu Terk Etti! - Son Dakika
Yerel

40 Milyon Lirayı Duyan BDP'liler Oturumu Terk Etti!

40 Milyon Lirayı Duyan BDP\'liler Oturumu Terk Etti!

Şanlıurfa İl Özel İdaresi'nin nereye harcayacağını belirtmeden 40 milyon TL'lik kredi çekme talebini BDP'li üyeler salonu boşaltarak protesto etti.

08.02.2014 14:42

Şanlıurfa İl Genel Meclisi, şubat ayının son toplantısını gerçekleştirdi. İl genel meclisi toplantı salonunda düzenlenen oturuma Mustafa Yavuz başkanlık yaptı. Toplantının en önemli maddesi önceki gün Gazete İpekyol'un manşetine taşıdığı İl Özel İdaresi'nin kredi çekme isteğine ilişkin gündemi oldu. Şanlıurfa İl Genel Meclisi'nin 40 milyon TL'lik borçlanma yapılmasına ilişkin il genel meclisinin 22.10.2013 tarihinde almış olduğu kararın Şanlıurfa İdare Mahkemesi tarafından yürütmenin durdurulması üzerine, konunun tekrar mecliste görüşülerek karara bağlanması tartışmalara neden oldu.

DEMİR: KARAR ESASTAN BOZULMUŞ
Gündem maddesiyle ilgili söz alan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Sözcüsü Abdurrahim Demir, konunun tekrar meclise gelmesine karşı oldukların belirtti. Demir, "Bu karar daha önce meclisten geçmiş bir karardır. Bu kararın alınabilmesi için önce bu kararın iptal edilmesi gerekir. Biliyorsunuz biz emniyet arsalarında da böyle bir konuyla karşı karşıya kalmıştık. O zaman karar iptal edilmişti ve arsa herhangi bir işleme tabi tutulmadığı için orada yasal bir sıkıntı çıkmadığından meclis yine usulüne uygun bir karar almıştı. Biz onu da yine mahkemeye taşımıştık, şu anda mahkeme aşamasında ve mahkemesi sürüyor. Bu kararda bunun bundan farkı ne? Ben onu belirtmek istiyorum. Biz geçen gün bu işin denetleyicileri, bu işin uzman kişileriyle görüş alışverişinde bulunduk. Dediler ki, 'siz il genel meclisi üyelerisiniz, bu son iki ayınızdır, biliyorsunuz İl Özel İdareleri belediyelere devredilecek, bu iki ay içerisinde gelebilecek her karara temkinli yaklaşın.' Bu kararı biliyorsunuz Zeynel Taş arkadaşımız mahkemeye taşımıştı. Bu karar burada belirtildiği gibi, sanıldığı gibi sadece usulen bozulmuş bir karar değil. Bu karar kendi içinde esastan bozulmuş bir karar. Biliyorsunuz Özel İdare'nin belli bir bütçesi var ve idare mahkemesinin kararında şöyle bir karar var. Hiçbir arkadaşımızın bu kararı okuduğunu sanmıyorum. Dava açan arkadaşımıza bile dava kararı tebliğ edilmemiş. Ama biz bir şekilde bu kararın içeriğine ulaştık. Bu kararın içerisinde Özel İdare'nin bütçesinin yaklaşık yüzde 29.7'sine tekabül eden bir borç altına girmekle karşı karşıyayız. Bu borçta kamu yararı olmadığı gerekçesiyle bunun yürütmesi durduruluyor. Bu 29.7'ye tekabül ettiğinden dolayı bu karar durduruluyor" dedi.

'BİRİLERİ TEMİZE ÇIKMAK İSTİYOR'
Partizanlık yapmadıklarını belirten Demir, sadece bir uyarıda bulunduklarını söyledi. Demir, "Burada bu kararın alınmak istenmesi birilerinin kendilerini temize çıkarma çabası. Mecliste şayet böyle bir karar geçerse biz burada şeytanın avukatlığını yapmış oluruz. Yani bu kadar net konuşuyorum. Bütçesi yapılmadan harcanmış bir para var. Bu kararda biz geriye dönük karar alamayız. Bu hukuken de mantıken de harcanmış bir paranın kararı alınmaz. Bir kararı önce alırsınız, ondan sonra bu kararı uygularsınız. Uygulandıktan sonra hiçbir karar alınmamıştır. Böyle bir durum söz konusu olamaz. Geriye dönük işlem yapılamaz. Bu kararın tekrar alınması mümkün değildir. Ben bu maddenin gündem maddeleri içerisinden çıkarılmasını talep ediyorum. Aksi taktirde burada hepimiz bu kararın suç ortağı olacağız" diye konuştu.

YAVUZ: HUKUKİ AÇIDAN SAKINCA YOK
İl Özel İdaresi'nin ülkede faaliyet gösteren herhangi bir bankadan borçlanmasına ilişkin il genel meclisince karar alınıp alınamayacağı konusunda hukuk müşavirliğinden görüş sorduklarını kaydeden Başkan Yavuz ise "Yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde idarenin yatırım ve hizmetlerinin yürütülmesi için ülkede faaliyet gösteren herhangi bir bankadan borçlanmasında yürürlükteki mevzuat açısından bir engel bulunmamaktadır. İl genel meclisinin İl Özel İdaresi'nin borçlanmasında karar alınmasında hukuki açıdan herhangi bir sakınca görülmediği görüş ve kanaatine varılmıştır. Bu 40 milyon TL'nin tamamı kullanılmamış. 20 milyon TL kullanılmış. Taksitler şeklinde kullanılmış ve belli bir miktar taksit şeklinde şu anda bankaya iadesi yapılmış durumda. Onu da bilmenizi istiyorum" dedi.

Gündem maddesi meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi. Ret yönünde oy kullanan BDP Grubu da meclisi terk etti. Diğer gündem maddeleri hızlı bir şekilde karara bağlandı. Meclis 3 Mart'ta yeniden toplanacak.

MAHKEME TALEBİ HUKUKA UYGUN BULMADI
Şanlıurfa İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararında, "5302 sayılı Kanun'un 12. maddesinde; olağanüstü toplantı çağrısı ve gündemin, toplantının yapılacağı tarihin en az üç gün öncesinden meclis üyelerine yazılı olarak duyurulması gerektiği ve mutat usullerle ilan edileceği ihtilafa meydan vermeyecek bir açıklıkla ve idarelere takdir hakkı bırakmayacak bir biçimde buyurucu olarak belirlendiği açıktır. Olayda ise, davalı idarece 21.10.2013 tarihinde il genel meclisi üyelerinin cep telefonlarına '22.10.2013 Salı günü (Yarın) saat 11:00'de olağanüstü toplantı yapılacaktır. Bilginize' şeklinde bir kısa mesaj göndermek ve olağanüstü toplantı gündemi ile ilgili meclis üyelerine bilgi vermemek suretiyle meclisin olağanüstü toplantıya çağrıldığı anlaşılmakta olup yukarıda anılan 5302 sayılı Kanun'un 12. maddesinde öngörülen usullere uygun olarak gerçekleştirilmeyen bu olağanüstü toplantıda alınan dava konusu kararın; 40 milyon TL'nin idarenin uygun göreceği herhangi bir bankadan kredi alınmasına ilişkin kısmında hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Öte yandan dosya içeriğinde bulunan 23.10.2013 tarih ve 13200 sayılı davalı idare Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü yazısında, davaya konu işlemde yer alan borçlanma miktarının davalı idarenin bütçe gelirlerinin yüzde 29,75'ine tekabül ettiğinin belirtilmesi hususu da dikkate alındığında, davaya konu işlemin uygulanması halinde kamu kaynaklarının etkin ve verimli bir biçimde kullanımı ile davalı idarenin yürüttüğü kamu hizmetleri açısından telafisi imkansız zararlar doğabilecek olması nedeniyle hukuka aykırı olan işlemin teminatsız olarak yürütmesinin de durdurulması gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel 40 Milyon Lirayı Duyan BDP'liler Oturumu Terk Etti! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement