Ahilik Haftası - Son Dakika
Yerel

Ahilik Haftası

Ahilik Haftası

Çorum'da Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Hürriyet Meydanı'nda "şed kuşanma" töreni ile "kalfa duası" yapıldı, 2 bin kişilik pilav dağıtıldı.

25.09.2014 14:44

Çorum'da Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Hürriyet Meydanı'nda "şed kuşanma" töreni ile "kalfa duası" yapıldı, 2 bin kişilik pilav dağıtıldı.

Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) tarafından 27'ncisi düzenlenen Ahilik Haftası kutlama programı, Yunus Emre Parkı içerisindeki Atatürk Anıtı'nda başladı. ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç, beraberindeki esnaf odaları temsilcileriyle anıta çelenk sundu.

Daha sonra Hürriyet Meydanı'nda devam eden programda Çorum Belediyesi Mehter Takımı gösteri yaptı. Halk oyunları gösterisinin ardından "şed kuşanma" töreni gerçekleştirildi. Ahilik kültüründe, kalfalıktan ustalığa geçişi anlatan temsili şed kuşanma töreni ilgiyle izlendi.

Törende, "yılın ahisi" seçilen 85 yaşındaki terzi Yılmaz Dolu'ya, ÇESOB Başkanı Kılıç tarafından kaftan giydirildi. Vali Yardımcısı Fikret Zaman tarafından plaket verilen Dolu, daha sonra protokol kısmına oturarak, töreni takip etti. Törende kalfa duası da yapıldı.

Vali Yardımcısı Zaman, yaptığı konuşmada, ahilik kültürünün insanı esas aldığını, sosyal ve kültürel hayatın düzenlenmesinde ahilik kurallarının önemli olduğunu belirterek, "Ahilik, yüzyıllardır kardeşliği ve birliği öğütledi. Her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan birliği atalarımız nasıl sağlamışsa bizler de sağlayabiliriz" dedi.

ÇESOB Başkanı Kılıç da ahiliğe önem verdiklerini vurgulayarak, ahilik öğütlerinin evrensel olduğunu, yıllar geçse de bu değerlere sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik düzenlenen "ahilik" konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül verildi. Törende, Şehit Öğretmen Fatih Tekin Mesleki Eğitim Merkezi'nin başarılı öğrencilerine de çeşitli hediyeler takdim edildi.

ÇESOB'a bağlı odalar tarafından oluşturulan stantların gezilmesiyle devam eden programda, ahilik pilavı da dağıtıldı. İl Müftüsü Mehmet Aşık'ın duasıyla açılan kazanlarda pişirilen ciğerli bulgur pilavı ilk olarak yılın ahisi seçilen Yılmaz Dolu'ya ikram edildi.

Programda, Aşcılar ve Lokantacılar Odası tarafından hazırlanan 2 bin kişilik pilav, kısa sürede tükendi. - Çorum

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement