Büyükşehir'den "Tarihe Saygı Ödülleri" İçin Birgi'de İnceleme - Son Dakika
Yerel

Büyükşehir'den "Tarihe Saygı Ödülleri" İçin Birgi'de İnceleme

Büyükşehir\'den "Tarihe Saygı Ödülleri" İçin Birgi\'de İnceleme

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tarihe Saygı Koruma Ödülleri çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yetkililer, Büyükşehir sınırlarına dahil olan Birgi’de incelemeler yaptı.

09.05.2014 09:49

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tarihe Saygı Koruma Ödülleri çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yetkililer, Büyükşehir sınırlarına dahil olan Birgi'de incelemeler yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2003 yılında başlattığı ve 2014 yılına dek aralıksız sürdürdüğü; İzmir'in tarihe ve tarihi mirasına adanmış örnek çalışmaları sergileyerek tarihi duyarlılığı gündeme taşıyan bir uygulama olan Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri için Birgi'ye gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğü'nden Uzman Sanat Tarihçisi Ayşegül Güngören ve Restoratör Mehmet Yasa çeşitli yapılarda incelemeler yaptılar.

Programın raportörleri olan Ayşegül Güngören ve Mehmet Yasa'ya, Birgi beldesinin son belediye başkanı Cumhur Şener de eşlik etti. Belediye başkanlığı döneminde Birgi'deki tarihi dokunun korunmasına yönelik projeleriyle dikkatleri çeken Şener, bilgilendirmede bulundu.

"5 AYRI KATEGORİDE ÖDÜL VERİLECEK"

Tarihe Saygı Koruma Ödülleri ile ilgili bilgi veren programın raportörlerinden Uzman Sanat Tarihçisi Ayşegül Güngören, "Tarihe Saygı Koruma Ödülleri'nin 2003 yılında gönülden destek veren ödül komitesince kurgulanmış uygulamanın yerel ölçekte benzer bir örneği bulunmamaktadır. Uygulama İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki tarihi mirası konu alarak onun kent kültürü ile birlikte yaşamasına ve korunmasına destek olmayı amaçlamaktadır.

Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri; loruma bilincini geliştirmek, restorasyon uygulamalarını koruma ilkeleri doğrultusunda değerlendirmek, tarihi çevrede yeni yapılaşmada tarihle buluşmanın yollarını aramak, akademik disiplinlerin, koruma ile ilişkili kurum temsilcileri ve sivil toplum arasında yerel yönetimce çalışma ortamı yaratarak tarihi değerler ölçeğinde güç birliği oluşturmak, tarihi-kültürel mirası koruma fikrini kamuoyu gündemine taşımak, kent belleğini canlı tutmak hedefleriyle koruma bilinci taşıyanları takdir eden bir teşviktir.

Tarihi Yapıda Yaşam Ödülü, Tek Yapı Ölçeğinde Koruma Uygulamaları Ödülleri Kentsel Sit Alanlarında ve Koruma Alanlarında Yeni Uygulama Ödülü, Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü ile Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü olmak üzere 5 kategoride ödül verilecektir" dedi.

Bu yıl yeni Büyükşehir yasası çerçevesinde Birgi'nin de bu özel ödüller kapsamında değerlendirileceği ifade eden Güngören, "Yeni yasa doğrultusunda değişen İzmir Büyükşehir yetki alanı dahilinde yer alan bölgemizin tarihi mirası adına yüz akı Birgi'de Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri kapsamında değerlendirilecek. Bu amaçla Birgi'yi ziyaret ettik. Gördüğümüz tablo bizleri mutlu etti. Birgi'nin tarihi özellikleri ile tüm ülkede tanınmasını sağlayan ve koruma faaliyetleri ile Birgi'yi tarihi kent haline dönüştüren Birgi Eski Belediye Başkanı Sayın Cumhur Şener de verdiği değerli bilgilerle bu programı destekledi. Kendilerine teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

"SONUÇLARIN İLANI 3 EYLÜL'DE"

Birgi'de yaptıkları çalışmaların ödüllerle taçlandırılmasının kendilerine onur vereceğini kaydeden Cumhur Şener, "Büyükşehir sınırlarına giren tarihi beldemizin bu ödüllerde yer alması tanıtım ve çalışmaların sürekliliği açısından çok sevindirici. Beldemizde yapılan incelemeler neticesinde farklı kategorilerde Birgi'yi göreceğimize inanıyorum. Raportörlerimizin ardından Ağustos ayında da seçici kurul üyesi akademisyenler beldemize gelerek yerinde inceleme yapacaklar. Değerlendirmelerin ardından 3 Eylül'de sonuçlar açıklanacak. Heyecanla bekliyoruz" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Büyükşehir'den 'Tarihe Saygı Ödülleri' İçin Birgi'de İnceleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement