Güneş Gözlüğünde Markadan Çok Ultraviole Işınları Süzmesi Önemli - Son Dakika
Yerel

Güneş Gözlüğünde Markadan Çok Ultraviole Işınları Süzmesi Önemli

Güneş Gözlüğünde Markadan Çok Ultraviole Işınları Süzmesi Önemli

Yozgat Bozok Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.İzzet Can, özellikle yaz mevsiminde, gözleri güneş ışınlarından korumak gerektiğini söyledi.

10.06.2012 12:18

Yozgat Bozok Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İzzet Can, özellikle yaz mevsiminde, gözleri güneş ışınlarından korumak gerektiğini söyledi.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte etkili olan güneş ışınları gözlere önemli ölçüde zarar verebileceğini belirten Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İzzet Can, güneş ışınlarına karşı vatandaşların kaliteli pahalı gözlükler yerine ultraviyole ışınlara karşı korumalı etkisi olan ucuz gözlüklerde kullanabileceklerini kaydetti.

Güneş ışınları dendiği zaman çok geniş bir elektromanyetik tayfanın anlaşıldığını, insanların akşama kadar bunun çok küçük bir kısmını gördüğünü ifade eden Prof. Dr. Can, "Gama ışınlarından en kısa dalga boylu radyo dalgalarına kadar uzun dalga boylu çok geniş bir denizin içindeyiz. Bunun içinde bir adanın 400 ile 760 nanometre arasındaki bölümü görüyoruz. Ama görmediğimiz ışıklar çok zararlı olabiliyor. Özellikle hemen gördüğümüz miktarın daha kısa dalga boylu olan bölümü ultraviyole göze çok büyük zarar veriyor" dedi.

Ultraviyole ışınlarının gözde katarak ve çeşitli hastalıklara sebep olduğunu ve bu yüzden gözün güneş gözlüğü ile korunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Can, "Ultraviyole ışınları gözümüzde bir takım dejenerasyonlara yol açıyor. Kapağımızda tümörlere, katarakta yola açabiliyor. Halk arasında çok bilinen sarı nokta hastalığına yol açabiliyor. Tüm bunlar karşında bir takım önlemlerle gözümüzü korumamız lazım. Alınan önlemlerden biri belki de teki güneş gözlüğüdür. Güneş gözlüklerinin bir filtre değeri var. Bunları baktığınız zaman gözlükçülerde gayet güzel test edilebilir. Bunların yüzde 100 koruyanları var, yüzde 99 koruyanları var. Olabildiğince yüksek değerde olması lazımdır. Güneş gözlüğümüzün kendi rengi önemli, ne kadar yüksek dalga boyunda bir renk ise o kadar fazla koruyor. Örneğin; kırmızı, turuncu, kahverengi, koyu füme, siyah bunlar gayet koruyucu ama buna karşılık mavi ya da gri kısa dalga boylu renkler çok az koruyor. Esasında bu renklerde güneş gözlüğü olmaması gerekir" dedi.

Güneş gözlüklerinde markanın öneminin son derece az olduğuna değinen Prof. Dr. Can, " İnsanlar daha çok statü icabı markalara yöneliyorlar. Ultraviyole koruyuculu olması önemli marka çok sonra gelen bir parametredir. Bu sebeple vatandaşlarımız gözlerini koruyabilecek bütçesine uygun gözlükler tercih edebilir. Gözlüklerin markalı ve pahalı olmasına gerek yok. Ancak gözlüklerin yinede belirli optikçilerden alınması gözlüklerin kontrol ettirilmesi de önemlidir" diye konuştu.

Optikçilerden İbrahim Koçak, yaz gelmesiyle birlikte güneş gözlüklerinde satışlarının arttığını belirterek, "Vatandaşlarımıza önerimiz güvenilir yerden gözlük almalarını tavsiye ediyoruz. Hangi bir gözlükçü arkadaşlarımız olursa olsun garantili ve sağlık bakımından uygundur. Güneş gözlükleri alırken kaliteye, camların ultraviyole ışınlarını süzmesini sağlayan gözlüklerden olmasına dikkat edilmelidir" ifadelerini kullandı. - YOZGAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Güneş Gözlüğünde Markadan Çok Ultraviole Işınları Süzmesi Önemli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement