İlahi Aşk Köprüsü Kolombiya'ya Uzandı - Son Dakika
Yerel

İlahi Aşk Köprüsü Kolombiya'ya Uzandı

İlahi Aşk Köprüsü Kolombiya\'ya Uzandı

Uluslararası Mevlana Vakfı, Güney Amerika ülkesi Kolombiya'nın Bogota, Medellin ve Bucaramanga şehirlerinde Mevlana'yı ve Mevleviliği anlattı.

08.04.2014 11:52  Güncelleme: 16:42

Uluslararası Mevlana Vakfı (UMV), Kolombiya'nın Bogota, Medellin ve Bucaramanga kentlerinde Mevlana'yı ve Mevleviliği anlattı, Mukabele-i Şerif (sema ayini) icra etti.

UMV, Konya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin Bogota Büyükelçiliği ve Kolombiya'nın en saygın özel üniversitelerinden Universidad de los Andes'in katkılarıyla 15-26 Mart tarihlerinde üç şehirde, yedi ayrı program halinde "Hz. Mevlana ve Sema Günleri" düzenledi. İlk dört program başkent Bogota'daki Universidad de los Andes'in kampüsünde gerçekleştirildi. Öğrenci ve öğretim üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği programı izlemek için 5 bini aşkın müracaat yapıldı. Ancak programı, salonun kapasitesi nedeniyle ancak 2 bin 500 kişi izleyebildi. Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu ve UMV Başkanı Faruk Hemdem Çelebi, yaptığı konuşmada, Kolombiya'da ilk kez gerçekleştirilen etkinlik münasebetiyle Mevlana ve Türkiye adına önemli bir tanıtım yapıldığını, bu hizmetten dolayı mutlu olduklarını söyledi. Türkiye'nin Bogota Büyükelçisi Engin Yürür'e ve Kolombiyalı Mevleviler adına Mustafa Gustavo Martinez'e teşekkür eden Faruk Hemdem Çelebi, "Hazreti Pir'in ve öğretilerinin ülkemizden çok uzak bölgelerde dahi okunması ve anlaşılmaya çalışılması, ülkemiz ve dinimiz adına tarihi bir olaydır. Buna vesile olduğumuz için gururluyuz" dedi. Devlet adamları da katıldı Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu ve vakfın başkan vekili Esin Çelebi Bayru da sema ayini öncesi Mevlana, Mevlevilik ve sema hakkında bilgi verdi. Büyükelçi Yürür ise "Bu etkinliklere Kolombiyalı devlet adamları ile Bogota'da bulunan diğer ülke büyükelçilerini de davet ettik. Birçoğu davetimize icabet ederek, insanı derinden, gönülden etkileyen semadan büyük lezzet aldılar ve yüzyıllardır devam edegelen bu kültüre hayran kaldılar" diye konuştu.  Konuşmaların ardından Sultan 3. Selim tarafından bestelenen suzidilara Ayin-i Şerifi eşliğinde, Postnişin Nadir Karnıbüyükler başta olmak üzere 15 kişilik sema ve mutrıp heyetince sema ayini gerçekleştirildi.  Heyette bulunan Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve UMV Mütevellisi Doç. Dr. Nuri Şimşekler ile Mevlana Müzesi Müdür Yardımcısı Dr. Naci Bakırcı da Mevlana, Mevlevilik tarihi, Mevlana Dergahı-Müzesi ve Konya hakkında detaylı bilgi verdi. Aynı etkinlikler daha sonraki günlerde Medellin ve Bucaramanga şehirlerinde yine yoğun katılımla gerçekleştirildi. Mevlana ve Sema Günleri, nisan ayı sonuna kadar ABD'nin Miami, New York ve San Francisco şehirlerinde devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İlahi Aşk Köprüsü Kolombiya'ya Uzandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement