Kars'ta 'Umut' Konulu Panel - Son Dakika
Yerel

Kars'ta 'Umut' Konulu Panel

Kars\'ta \'Umut\' Konulu Panel

Kars'ta vatandaşlarının organ bağışı konusunda bilgi edinmeleri amacıyla panel düzenledi.'Umut' panelinde konuşan İl Sağlık Müdürü Dr.

23.05.2013 15:10

Kars'ta vatandaşlarının organ bağışı konusunda bilgi edinmeleri amacıyla panel düzenledi.

Kars'ta düzenlenen

'Umut' panelinde konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer, organ bağışı konusunun sağlık alanında ülkemizin önemli sorunlarından biri olduğunu belirtti.

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer,

ülkemizdeki organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün arttığını ancak yapılan organ bağışı sayılarının aynı hızda artmadığına dikkat çekti.

Tuncer; "Birçok kişinin kendisi ya da yakını, organ nakli bekleme listesinde "hayat" bekliyor. Hastanın kendi akrabaları ve yakınları tarafından canlıdan yapılan nakillerde sayıların yüksek olmasına karşın yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşmiş olgulardan yapılan bağış sayısı çok düşük gerçekleşmekte. Türkiye'de yılda, milyon nüfus başına ortalama 4- 4.5 kadavradan organ bağışı yapılıyor. Oysa organ naklinin gelişmiş ülkelerde bu oran milyon nüfus başına yüzde 15-20. Türkiye'de 2012 yılında toplam böbrek ve karaciğer nakli sayısı 3 bin 904 olarak gerçekleşti. Bunların 3bin 604'ü canlıdan yapılan nakil, 300'ü ise kadavradan yapılan nakil" dedi.

Organ bağışının önemini değinen Dr. Hasan Tuncer; "Organ Bağışı ve Organ Nakli ile ilgili eğitim ve tanıtım faaliyetleri, ülkemizde Organ Bekleme Listesinde bulunan çoğu genç yaşta olan yirmi binden fazla insan için çok anlamlı. Ülkemizde organ bağışı alanında yaşanan bütün olumlu gelişmelere rağmen bekleme listesindeki bu hastalar organ beklerken ya ölüyorlar ya da nakil yapılamayacak kadar sağlıkları bozuluyor. Her yıl 6-7 bin kişi organ nakli beklerken yaşamlarını kaybediyor. Bu nedenler ile organ bekleyen hastalarımızın umudu olmak için organ bağışına gönülden desteklerinizi bekliyoruz" diye konuştu. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kars'ta 'Umut' Konulu Panel - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement