Karşıyaka'da 18 Mart'a Özel Program: 'Bir Ulusun Doğuşu' Sahnelendi - Son Dakika
Yerel

Karşıyaka'da 18 Mart'a Özel Program: 'Bir Ulusun Doğuşu' Sahnelendi

Karşıyaka\'da 18 Mart\'a Özel Program: \'Bir Ulusun Doğuşu\' Sahnelendi

Karşıyaka Belediyesi Orkestra Müdürlüğü’ne bağlı Halk Dansları Topluluğu, Çanakkale Zaferi’nin 108’inci yıl dönümünde, 108 dansçı ile ‘Çanakkale-Bir Ulus Doğuyor’ projesini sahneledi.

19.03.2023 14:44  Güncelleme: 14:50

Karşıyaka Belediyesi Orkestra Müdürlüğü'ne bağlı Halk Dansları Topluluğu, Çanakkale Zaferi'nin 108'inci yıl dönümünde, 108 dansçı ile 'Çanakkale-Bir Ulus Doğuyor' projesini sahneledi.

'Çanakkale-Bir Ulus Doğuyor' etkinliğine, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Karşıyaka Müftüsü İsa Gürler, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Rafet Yacan, belediye meclisi üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.

Projenin genel sanat yönetmenliğini Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Diker, dans koreografisini Alper Özarslan, Burak Köprülü ve Eylül Gezer üstlenirken 'Bitmeyen Ağıt Çanakkale' türküsünü, şefliğini Şenol Şentürk'ün yaptığı Karşıyaka Belediye Orkestrası eşliğinde Öznur Korkmaz seslendirdi. Bostanlı Suat Taşer Açık Hava Tiyatrosu'nda düzenlenen geceyi tiyatro sanatçısı Yüksel Ünal sundu.

Başkan Tugay, alıntılara da yer verdiği konuşmasında şunları kaydetti:

"108 yıl önceydi. Dev bir imparatorluktan çaresiz bir hasta adama dönüşen vatanımız, elbette emperyalizmin iştahından kaçmayacaktı. Öyle de oldu. Ama tarih bir şart koştu: Önce Çanakkale'yi geçeceksin! Sofradan pay kapmak isteyen fırsatçılar ile sömürgelerinden topladıkları hizmetkarları, 'Tam sırasıdır' diye davrandılar. Gelip geçecekler, dünyanın en güzel coğrafyasını lokma lokma bölüşeceklerdi. Öyle sandılar. Cehennem gibi geldiler, cehennemi yaşadılar, yaşattılar. Hayatlarının hatasını yapmanın ne demek olduğunu öğreneceklerdi, öğrendiler. Onları bekleyenler vardı. Babasının yiğidi, anasının kınalı kuzusu, sevdiğinin hasret çeken oyası… Hepsi cephede olduğundan mezun veremeyen okulların çocukları, başak yüklü tarlaların toprak çocukları, insan evladının neler başaracağını kanıtlayan işliklerin ter adamları, bir halkın bin renkli türkülerini ve onurunu teslim etmemek için Çanakkale'de buluştular. Dünyanın güzel günlerini el birliğiyle kuracak bir kuşaktılar, vuruştular. Tarih büyük defterinde 'Çanakkale Destanı' yazan bir sayfa açtı. Mustafa Kemal ile yiğitlerinin direnişini yazdı önce.

Emperyalizmin utançlı yüzüne ve haddini bilmezliğine inat, buram buram insanlık kokan hatıraları. 'Ben size ölmeyi emrediyorum' diyen büyük iradenin, dünyanın uzak annelerine 'Artık evlatlarınız, bizim evlatlarımızdır, gözyaşlarınızı dindiriniz' diyecek kadar centilmen, barışçı ve insan olduğunu. Mustafa Kemal adındaki büyük iradenin, geleceğin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü olacağını biliyordu tarih. Sıra Türkiye Cumhuriyeti'ne geldiğinde, haklı çıktığını anlayacak, anlatacaktı. Sonra o sayfaya, bir büyük nokta koydu ve asla silinmedi: Çanakkale geçilmez!"

Türk milletinin sahip olduğu benzersiz tarihi daima hatırlaması gerektiğini vurgulayan Tugay, "Sen, hemşerim, Karşıyakalım, ey güzel ülkemin güzel insanı; unutma o günleri. Çanakkale'nin, Türkiye Cumhuriyeti'nin önsözü olduğunu unutma. Unutma, bastığın topraklarda, o unutulmaz özgürlük çiçekleri sayesinde yaşadığını. Bir arada yaşıyorsak bir arada koyun koyuna yatanlar sayesindedir, unutma. Unutma ki Çanakkale Destanı unutulmasın. Unutma ki o günler bir daha yaşanmasın. Sen, o yiğitler ile gelecek arasındasın. Unutma ki geçmiş huzur içinde uyusun, gelecek seninle onur duysun. Gözlerinden öperim kardeşim: Çanakkale Destanı'mızın 108'inci yılı kutlu olsun" diyerek konuşmasını noktaladı.

Sanatçı Yüksel Ünal da okuduğu şiirler ile geceye katkı sundu. Programın sonunda Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, eğitmenlere ve Türk Halk Müziği sanatçısı Öznur Korkmaz'a çiçek takdim etti.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Karşıyaka'da 18 Mart'a Özel Program: 'Bir Ulusun Doğuşu' Sahnelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement