Kırklareli Peynirinin Coğrafi İşareti Olacak - Son Dakika
Yerel

Kırklareli Peynirinin Coğrafi İşareti Olacak

Kırklareli Peynirinin Coğrafi İşareti Olacak

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2016 Mali Destek Programları kapsamında hazırladığı ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteklediği “Peynir Kenti Kırklareli, Coğrafi İşaret Alma Yolunda İlerliyor” projesinin başlangıç toplantısı Kırklareli ’de yapıldı.

25.11.2016 19:31

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2016 Mali Destek Programları kapsamında hazırladığı ve Trakya Kalkınma Ajansı'nın desteklediği "Peynir Kenti Kırklareli, Coğrafi İşaret Alma Yolunda İlerliyor" projesinin başlangıç toplantısı Kırklareli 'de yapıldı.

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan toplantıya Kırklareli TSO Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral, Kırklareli Süt Üreticileri Başkanı Hüseyin Demircan ve davetliler katıldı. Burada bir konuşma yapan Genel Sekreter Şahin, Trakya peynirinin markalaşmasına önem verdiklerine vurgu yaptı. Şahin konuşmasında şunları kaydetti:

"Bölgemiz tarım ve hayvancılık alanında çok önemli bir konumda. Sahip olduğumuz değerler üzerinden tüm paydaşlarla birlikte hareket edersek Bölgemiz kıvırcık koyun ve damızlık hayvan yetiştirilmesi ve peynir üretiminde zirveye ulaşacaktır. Sizlerin de bildiği gibi peynir kümelenmesi çalışmaları kapsamında son 6 aydır toplantılar düzenliyoruz. Burada öne çıkan görüşleri derleyerek bir yol haritası oluşturmayı planlıyoruz. Ülkemizde farklı sektörlerin bir araya gelerek oluşturdukları, kümelenmeyi ve/veya kooperatifleşmeyi başarmış çok iyi örnekler var, bizler de bu iyi örnekler arasında yer alabiliriz. Trakya Kalkınma Ajansı olarak bölgedeki üreticilerimiz hangi modelde bir araya gelmek isterse bu konuda maddi- manevi her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu da belirtmek isterim."

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2016 yılı Sosyo Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı - Önce İnsan kapsamında gerçekleştirilen projenin amaçları arasında, Kırklareli ilindeki Beyaz Peynir üreticisi firmalar, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası ve paydaş kurumlar arasında Kırklareli Beyaz Peynirinin markalaşması ve coğrafi işaret tescil çalışmaları için eş güdümün sağlanması, ortak çalışmaları ve faaliyetleri teşvik etmek suretiyle Kırklareli ilinde işbirliği ve dayanışma kültürünün güçlenmesi yer almaktadır. Projenin iştirakçisi olarak Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Kırklareli İli Süt Üreticileri Birliği yer alıyor. Toplam bütçesi 62.240 TL olan projenin yüzde 89,62'si olan 55.776 liraTrakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak.

Proje kapsamında geçekleştirecek faaliyetler arasında Kırklareli Beyaz Peynirine ilişkin bilimsel ve kültürel araştırmalar yapılacak, Kırklareli peynirine yönelik saha ve laboratuvar analizleri gerçekleştirilecek ve analizlerin yorumlanması yoluyla özellikleri tespit edilecek. Laboratuvar analizleri ve saha çalışmaları derlenerek "Kırklareli Beyaz Peyniri "ne ait bir kitap basılacak ve poster, broşür, web sitesi kurulması gibi tanıtım ve görünürlük faaliyetleri gerçekleştirilecek. Ayrıca Kırklareli Beyaz Peyniri Tadım ve Tanıtım Etkinlikleri ve Kırklareli Beyaz Peyniri" konulu konferans düzenlenecek. - KIRKLARELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kırklareli Peynirinin Coğrafi İşareti Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement