Şara, Minibüs Esnafını Uyardı - Son Dakika
Yerel

Şara, Minibüs Esnafını Uyardı

Şara, Minibüs Esnafını Uyardı

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara, minibüs esnafını biran önce şirketleşip araçlarını otobüslere dönüştürmeleri konusunda uyardı.

04.01.2012 17:45

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara, minibüs esnafını biran önce şirketleşip araçlarını otobüslere dönüştürmeleri konusunda uyardı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin şehir merkezi içindeki minibüs hatlarının şirketleşmesi için 2 yıldır çalışmalar yürütüldüğünü belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara, minibüs esnafına son uyarısını yaptı. Şara, "Minibüsçü arkadaşlarımızı daha derli toplu bir esnaf hale getirmek için şirketleşmelerini istiyoruz. Onlar istese de istemese de bu dönüşecek ve olacaktır. Irmaklar denize akar, bunun yönü değiştirilemez. Bunun en akıllı olanı biran önce bu arkadaşlarımız örgütlemeyi yaparak sağlıklı şekilde şirketleşip bu taşımalarını yapmalarını öneriyoruz. Bunu da sabırsızla bekliyoruz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topaş'ın dün basında minibüsçüler hakkında yaptığı açıklamanın Samsun'da 2 yıl önce gündeme geldiğini söyleyen Şara, "Bizim 2 yıl önce gündeme getirdiğimiz ve şehrimizde uzunca bir zamandır tartışılan ve halen tartışılan minibüs konusunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'ın yaptığı açıklama bizim 2 yıl önce yaptığımız açıklamanın paralelindedir. İstanbul, 'şehrin trafik problemini çözebilmek için minibüsleri artık taşıma modu olarak dışarı çıkartmamız gerekiyor. Bunlar bugüne kadar hizmet yapmışlardır. Ama artık gelinen son noktada şehrin ulaşımına zarar vermektedir' demekte. Biz de aynı gerekçelerle bu konuyu gündeme getirdik. Şehrimizde şuanda 13 hatta bin 200 civarında ferdi taşımacılık yapan minibüs ve dolmuş türü araçlar var. Bunlar toplu ulaşım modunda olmayan dünyanın gelişmiş ülkelerinin hiçbir yerinde kullanılmamaktadır. Şehir trafiğini düzenlemek için minibüslerin de düzenlenmesi gerekir. Biz bunu 2 yıl önce dile getirdik. O zamanlarda birçok tepkiler aldık, eylemler oldu" diye konuştu.

Ulaşımın yeniden yapılmasının Atakum-Üniversite hattında yapılacağını ifade eden Şara, şöyle devam etti: "Raylı sistemin ulaşım hattına paralel taşımacılık yapan minibüs ve benzeri ulaşım araçlarının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Ancak pratikte henüz istediğimiz neticeyi alamadık. Radikal olarak tedbirlerde almak istemiyoruz. Bunları yavaş yavaş yapmak istiyoruz. Biz burada esnafımızın da zarar görmesini istemiyoruz. Onlara 'şirketleşin, bu taşımacılığı siz yapın ve gelirini de siz alın' dedik. Yasal olarak biz otobüs alıp, onların hatlarına koyarız. Onların şuanda taşımakta oldukları müşterileri de alırız. Böyle de sistemi çözebiliriz. Ancak biz bunu tercih etmiyoruz. Çünkü onlarda evlerine ekmek götürsünler istiyoruz. Biz ısrarla 'bunu siz yapın ve şirketleşin' diyoruz. Dernek başkanları ile karşılıklı konuştuğumuzda şirketleşmeyi kabul ediyorlar. Ancak üyeleri ile konuştuklarında bunu bir türlü kabul edemiyorlar."

Minibüs esnafının şirketleşmeye alışkın olmadıklarını, korktuklarını belirten Şara, sözlerini şöyle tamamladı: "Ama bu artık kaçınılmaz ve olacak. Ben eminim ki daha çok kazanacaklar. Atakum-Üniversite hattının yaklaşık 170 tane minibüsü var. Bunun yerine 30 tane otobüs alsalar bu yolcuların hepsini yine rahatlıkla taşıyabilirler ve yine aynı parayı alırlar. O zaman da işletme giderleri düşer. Bunları kendilerine anlatmaya çalışıyoruz. Aslında onlar da bunu anlıyor ama bu dönüşüme gelemiyorlar. Ama bunu yapacaklar, başka çözümü yok. Aksi takdirde biz onların taşıdığı hatlara otobüs alıp yolcularını çekeriz." - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Şara, Minibüs Esnafını Uyardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement