Sarı Basın Kartı Olmayan Gazeteci Yandı! - Son Dakika
Yerel

Sarı Basın Kartı Olmayan Gazeteci Yandı!

Sarı Basın Kartı Olmayan Gazeteci Yandı!

Şanlıurfa Emniyeti, Kanal Urfa muhabirine yönelik "polis saldırısı" hakkında yaptığı açıklamada, muhabirin başına gelenleri Sarı Basın Kartı olmamasına bağladı.

08.02.2014 14:39

Şanlıurfa'da Cevheri Parkı'nda geçen salı günü polis ekiplerinin sigara kaçakçılarına yönelik yaptığı bir çalışmayı görüntüleyen Kanal Urfa muhabiri Yusuf Onur Özer, polis tarafından darp edildiğini, kamerasının kırıldığını, sözlü tacize ve hakarete uğradığını iddia ederek, görev yapmasının engellendiğini belirtmişti. Bu yönde yayımlanan haberler üzerine Şanlıurfa polisi de bir yazılı açıklama yaparak kendisini savundu.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü, Yusuf Onur Özer'in iddialarına yer veren haberlerin yayınlanması üzerine konu hakkında inceleme başlattıklarını kaydederek, şu ifadelere yer verdi: "04.02.2014 günü saat:08.30 sıralarında Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı Yunus Motorize ekipleri Bamya suyu Mahallesinde motorize devriye görevi yaparken, daha önce haklarında 5607 SKM (Sigara Kaçakçılığı) suçundan adli işlem yapılan 2 şahsın fiziki ve taşlı saldırısına uğramıştır. Saldırı sonucunda bir motorize ekip görevlileri ile birlikte yere düşerek hafif şekilde yaralanmıştır. Şahıslar görevlilere hitaben ağır hakarette bulunarak küfür etmişler ve devamında çevre de bulunan yakınlarını ve esnafı tahrik ederek görevlilere saldırıda bulunmuşlardır. Bu esnada saldırıya uğrayan görevli personel telsiz ile haber merkezinden takviye ekip talebinde bulunmuş, olay yerine takviye olarak gelen ekipler marifetiyle şüpheli şahıslar kademeli güç kullanılarak etkisiz hale getirilmiş ve yakalanmıştır.

SARI BASIN KARTI GÖSTEREMEDİ
Olay esnasında görevlilerce çevrede bulunan yoğun kalabalık uzaklaştırılmaya çalışıldığı sırada; elinde kamera bulunan ve görüntü almaya çalışan bir şahıs, polis ile vatandaşların arasında kalmıştır. Bahse konu şahıs olay yerindeki görevlilerce, çevre ve olay yeri güvenliğinin sağlanması, olay ile ilgili delillerin kaybolmasının önüne geçilmesi ve şahısın kendisinin zarar görmemesi için olay yerinden zarar görmeyeceği alana uzaklaştırılmıştır. Şahıs bu esnada görevlilere Basın Mensubu olduğunu iddia etmiş, kendisine basın mensuplarına verilen resmi Sarı Basın Kartı sorulduğunda ibraz edememiştir.

Daha sonra yerel internet haber sitesinde 'Urfa'da Polis Muhabiri darp etti' başlıklı haberin yayınlandığı görülmüştür. Haber içeriğinde Kanalurfa Muhabiri Yusuf Onur Özer'in darp edildiği ve kamerasının zarar gördüğü iddia edilmiştir. Haberin internet haber sitesinden öğrenilmesi üzerine yapılan incelemede;

Yusuf Onur Özer isimli şahsın Adli birimlere kamerasının zarar gördüğüne veya darp edildiğine dair herhangi bir şikâyetinin olmadığı, kendisini basın mensubu olarak tanıtan Yusuf Onur Özer'in Sarı Basın kartı bulunmadığı tespit edilmiştir.

Meydana gelen olaylarda Mağdur olduğunu iddia eden her vatandaşımızın Adli Mercilere ve Güvenlik Birimlerine şikâyet hakları mevcuttur.

İl Emniyet Müdürlüğü olarak söz konusu haber ihbar kabul edilmiş ve konuyla ilgili Soruşturma başlatılarak, görevlilerimize yapılan sözlü hakaret ve iftira suçlarına karşı şikayet hakkımız saklı tutulmaktadır." (HABER MERKEZİ)

SARI BASIN KARTI MUAMMASI
Sarı Basın Kartı, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce belli şartları ve yasal bekleme sürelerini yerine getiren gazetecilere Basın Kartları Komisyonu tarafından verilen bir karttır. Bu kartı almadan ülkede gazetecilik yapan hatta aralarında ünlü gazetecilerin de olduğu binlerce basın mensubu var. Her polis ile gazeteci karşı karşıya gelip istenmeyen bir olay yaşanınca Emniyet Genel Müdürlüğü, "Olayları izleyen gazetecilerde çalıştıkları kurumun kartını taşımaları yeterli olacak." şeklinde açıklamalar yapmıştı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi, Emniyet Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Dr. Cihangir Baycan'ın Basın Konseyi'ni ziyareti sırasında da "Toplumsal olayları izlemede sarı basın kartı aranmayacak, kurum kimliği yeterli sayılacak" şeklinde sözler vermişti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Sarı Basın Kartı Olmayan Gazeteci Yandı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement