Ti-Der'den Mısır'daki İdam Kararlarına Tepki - Son Dakika
Yerel

Ti-Der'den Mısır'daki İdam Kararlarına Tepki

Ti-Der\'den Mısır\'daki İdam Kararlarına Tepki

Toplumsal İlerleme Derneği (Tİ-DER) Başkan Murat Akkuş, Mısır’da hukuksuz bir şekilde verilen idam kararlarını kaygı ve endişe ile izlediklerini belirtti.

01.05.2014 11:50

Toplumsal İlerleme Derneği (Tİ-DER) Başkan Murat Akkuş, Mısır'da hukuksuz bir şekilde verilen idam kararlarını kaygı ve endişe ile izlediklerini belirtti.

Dernek binasında bir açıklama yapan Akkuş, Mısır'daki idam kararlarını kınadıklarını söyledi. Akkuş, "529 Müslüman Kardeşler üyesi Mısırlı vatandaşa verilen idam kararından sonra 683 kişiye daha idam kararı verildi. Dünyanın kabul ettiği hukuk standartlarına aykırı olarak ve savunma hakları ihlal edilerek tamamen keyfi ve hukuk dışı bir şekilde idam cezasına mahkum edildiler. Hukuku kendilerine göre şekillendirenler şu hususu çok iyi bilmelidirler ki; gün gelecek onlarda hukukun korumasına muhtaç kalacaklardır" dedi.

Mısır'da avukatları olmadan ve savunmaları alınmadan 683 kişiye daha idam kararının verilmesinin burada adaletin insan haklarına aykırı şekilde işlendiğinin bariz göstergesi olduğunu savunan Akkuş, "Peki, her fırsatta uluslararası normlardan, hukuktan, adaletten bahsedenler acaba şu an neredeler? Dakika başına 76 idam kararının verildiği bu haksızlığa, adaletsizliğe ve keyfiliğe tepki gösterip neden 'dur' demiyorlar? İdam bir ceza değil, geri dönüşü olmayan bir felakettir. Hiçbir yargılama sistemi, savunması elinden alınmış insanlara karşı böyle insafsızca bir karar veremez. 9 dakika süren duruşmada '638 idam kararı' demek, her dakika için 76 idam demektir, 9 dakikada isimlerinin okunmasının dahi tamamlanamayacağı dikkate alındığında, bu bile idam kararı verenlerin hukuksuzluğunu ve nasıl bir zulme imza attıklarını net bir şekilde göstermektedir. Mısır'da bu olaylar yaşanırken medeni ve insan haklarını savunduklarını belirten ülkeler ne yapıyor? Biz dernek olarak, Mısır halkının demokrasi, insan hakları, temel özgürlükler, hukukun üstünlüğü, fırsat eşitliği ve refah yönündeki talep ve beklentilerini destekliyoruz. Siyasi gerekçelerle verilmiş olan idam cezalarının sadece Mısır halkının değil bütün insanlığın vicdanını sızlatacağını bildiriyoruz. Mısır'ın demokratik mücadelesine gölge düşürecek, insanlık tarihine kara bir leke olarak kazınacak olan bu idam kararlarının bir an önce kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu idam kararlarını veren darbe yönetimini kınıyor, uluslararası kamuoyunu, bu hukuksuz idam kararlarını durdurmaya davet ediyoruz" dedi. - IĞDIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ti-Der'den Mısır'daki İdam Kararlarına Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement