Tosya'da 70 Yıl Aradan Sonra Sarımsak Hasadı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Tosya'da 70 Yıl Aradan Sonra Sarımsak Hasadı Yapıldı

Tosya\'da 70 Yıl Aradan Sonra Sarımsak Hasadı Yapıldı

Tosya ilçesinde, 70 yıl sonra ilk defa sarımsak hasadı yapıldı.

21.07.2013 14:54

Tosya ilçesinde, 70 yıl sonra ilk defa sarımsak hasadı yapıldı.

Tosya pirincine alternatif tarım ürününün denemesini yapmak ve elde edilen yeni ürün çeşitlerinin ilçede yaygınlaşmasını sağlamak adına, işadamları İsmail Nabantoğlu ve Mustafa Ünsal tarafından 17 dönüm araziye dikilen sarımsağın hasadı gerçekleşti.

Hasat öncesi düzenlenen törende konuşan Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz, Taşköprü'nün sarımsağını ellerinden almak gibi bir niyetlerinin olmadığını belirterek, Tosya topraklarının verimli olduğunu göstermek istediklerini söyledi.

Türköz, 2. Dünya savaşına kadar ilçede sarımsak ekimi yapılırken, o tarihten itibaren ara verildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Uzunca bir adan sonra bu sene sarımsak ekimine başladık.  Sulama, çapalama ve yer seçimi gibi eksikliklere rağmen, gayet güzel ve bereketli bir mahsul olduğunu gördüm. Taşköprü sarımsağı ile yarışacak kalitede yetişen sarımsakların zaten tohumu da Taşköprü'den getirildi. Gerçekten güzel bir çeşit oldu. Tosya'yı ön plana çıkartan pirinç ve kapının yanına, sarımsağı da ekleyeceğiz.

Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin de Tosya'nın girişimcilik ruhunun yeni bir örneğini daha gördüklerini ifade ederek, bu ekim alanlarını artırarak, yeni teknikler kullanarak, bir taraftan pazar oluşturmak, bir taraftan da dönüm başına alınan verimi artırmak ve diğer taraftan da kaliteyi artırarak, Tosya sarımsağının da pazarlarda yer bulmasını sağlamanın asli görevleri olduğunu belirtti.

Tosya Ziraat Odası Tarım Danışmanı Recep Çakmak ise ilkel ekim şartları ile yapılan sarımsak ekiminin dönümünden yaklaşık 600 kilo sarımsak hasadı yapmayı beklediklerini söyledi.

Hasada, Ortalıca Belediye Başkanı Yusuf Arpacı, AK Parti Tosya İlçe Başkanı Naci Küçükmorkoç, Tosya Belediye Başkan Yardımcısı Fazıl Ateş, Tosya Belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. - Kastamonu

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tosya'da 70 Yıl Aradan Sonra Sarımsak Hasadı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement