Türk Eximbank'tan 2023 İhracat Hedefine Büyük Destek - Son Dakika
Yerel

Türk Eximbank'tan 2023 İhracat Hedefine Büyük Destek

Türk Eximbank\'tan 2023 İhracat Hedefine Büyük Destek

Türk Eximbank Genel Müdürü Kaplan: "2023'teki ihracatımızın yüzde 17'sini Eximbank olarak biz finanse etmeyi hedefliyoruz" "Cumhuriyetin 100'üncü yılında ihracatçı firmalara 85 milyar dolarlık bir destek sağlamayı öngürüyoruz.

05.05.2014 11:07

GAZİ NOGAY - İSMAİL ÇİMEN - Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank) Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Türkiye'nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin yüzde 17'sinin, Türk Eximbank tarafından finanse edilmesini hedeflediklerini söyledi.

Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurum olarak hem yurt içi hem de yurt dışı gelişmeleri yakından takip ederek ihracatçıların, yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitlerin ve döviz kazandırıcı hizmetler sunan firmaların talep ve gereksinimlerine en doğru ve hızlı şekilde cevap verebilmek için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Son 3 yılda önemli adımlar attıklarını vurgulayan Kaplan, "Üç yılda Türkiye'nin her bölgesindeki ihracatçılarımızla bir araya geldik. Onların beklentilerini, önerilerini aldık. Bu çerçevede düzenleme yaptık. Çalışmalarımızın da meyvesini almaya başladık. 2010 yılında 4,5 milyar dolar kredi desteğimiz varken 2013 sonunda ihracatçılarımıza 28 milyar dolarlık hizmet sunduk. Bunun 20 milyar doları kredi, 8 milyar doları da sigorta desteği" ifadelerini kullandı.

Kaplan, bu yıl 34 milyar dolarlık destek vermeyi hedeflediklerini bildiren Kaplan, "Bu hedefimizi gerçekleştirdiğimiz takdirde Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 20'sine ulaşan bir destek sağlamış olacağız. 2014 yılı içerisinde nisan ayı itibarıyla verdiğimiz kredi 5 milyar doları aştı. Aynı şekilde sigorta desteğimiz de 4 milyar dolar civarında. Yaklaşık 9 milyar dolara ulaştık. Bu da zaten belirlediğimiz hedefler çerçevesinde" diye konuştu.

Türkiye'nin, cumhuriyetin kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023'de 500 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunduğunu hatırlatan Kaplan, şöyle konuştu:

"Ekonomi Bakanlığı ile Eximbank olarak bir hedef belirledik. Cumhuriyetin 100'üncü yılında ihracatçı firmalara 85 milyar dolarlık destek sağlamayı öngörüyoruz. Bunun yaklaşık 45 milyar dolarının kredi, 40 milyar dolarının da sigorta desteği olmasını hedefliyoruz. 2023'teki ihracatımızın yüzde 17'sini Eximbank olarak biz finanse etmeyi hedefliyoruz. 2014 sonu itibarıyla aşağı yukarı 35 milyar dolara ulaşacağız. Bu hızla gidersek zaten 2023 yılı için üstlendiğimiz hedeflerimizi gerçekleştireceğiz."

Eximbank desteklerinde aslan payı İstanbul'un

Türk Eximbank olarak ihracat yapan her firmaya destek sağladıklarını belirten Kaplan, Türkiye'nin hemen hemen her bölgesindeki ihracatçılara destek sağladıklarını söyledi.

Verdikleri kredilerin taahhüt yükümlülüğü olduğunu ve ihracat kredisi alan firmanın, aldığı kredi tutarında ihracat yapması gerektiğini ifade eden Kaplan, "Bunun yanında biz düşük faizli kredi verdiğimiz için teminat mektubu ile çalışıyoruz. Riski bankalar üstleniyor ancak sevk sonrası reeskont kredisiyle banka garantisi olmaksızın da kredi sağlayabiliyoruz" dedi.

En çok destek sağladıkları illerin başında İstanbul'un geldiğini vurgulayan Kaplan, "İstanbul'dan geçen yıl 5 milyar doların üzerinde ihracat yapıldı. En çok kredi kullanan yer de doğal olarak İstanbul. İstanbul'u sırasıyla Ankara, İzmir, Gaziantep ve Bursa izliyor. En çok ihracatı yapan iller, ihracatla bağlantılı olan bölgeler oransal olarak Eximbank'a da aynı şekilde yansıyor" ifadelerini kullandı.

Verdikleri desteğin yüzde 60'ının, Avrupa kıtasındaki ülkelere yönelik faaliyet yapan ihracatçı firmalara sağlandığını dile getiren Kaplan, "Kredi ve sigortada yüzde 60 oranında Avrupa ülkelerindeki işlere destek sağlıyoruz. Yüzde 40 oranında da Kafkasya, Rusya, Orta Doğu ve Afrika ülkeleri geliyor ancak son yıllarda Afrika'da hızlı bir artış var. Özellikle ülke ve proje kredilerinde Afrika çok ağırlıklı bir yer teşkil ediyor" diye konuştu. - Çorum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türk Eximbank'tan 2023 İhracat Hedefine Büyük Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement