Askerlikte İzin Tecavüzü Suçu
Askerlikte izin tecavüzü suçunu işleyenler hakkında da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilecek.
Askerlikte izin tecavüzü suçunu işleyenler hakkında da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilecek.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.
Davayı esastan görüşen Anayasa Mahkemesi heyeti, Askeri Ceza Kanunu'na, 5739 sayılı Kanun ile eklenen ek 10. maddesinin ikinci fıkrasının, "izin tecavüzü suçu" yönünden Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.
Askeri Ceza Kanunu'na eklenen madde ile kanunda yazılı suçlarla ilgili Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin hükümlerinin uygulanmayacağını öngörüyordu.
Yüksek Mahkeme, bu hükmü, Askeri Ceza Kanunu'ndaki, kıtasından veya görevini yapmakta olduğu yerden izin, istirahat veya hava değişimi alarak ayrılanlardan, dönmeye mecbur bulundukları günden itibaren altı gün içerisinde özürsüz olarak gelmeyerek izin tecavüzü suçunu işleyenler yönünden iptal etti.
Böylelikle, izin tecavüzü suçunu işleyip, iki yıl veya daha az süreli hapis cezası alanlar hakkında mahkemece hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilecek.
Muhabir: Aylin Sırıklı
Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA