Ata Yatırım Kıdemli Ekonomisti Özlem Derici Açıklaması

Son Güncelleme:

Ata Yatırım Kıdemli Ekonomisti Özlem Derici, Merkez Bankası'nın (MB) yıl sonu enflasyon tahminine, eylül ayı enflasyon rakamlarını gördükten sonra karar vereceğini belirtti.

Ata Yatırım Kıdemli Ekonomisti Özlem Derici, Merkez Bankası'nın (MB) yıl sonu enflasyon tahminine, eylül ayı enflasyon rakamlarını gördükten sonra karar vereceğini belirtti.


Merkez Bankası'nda bugün ekonomistlerle gerçekleştirilen toplantıya ilişkin görüşlerini paylaşan Derici, MB'nın yıl sonu enflasyon tahminini açıklamadığını ancak etkinin 1 puanın altında olabileceğinin ifade edildiğini kaydederek, şunları aktardı:


"Akaryakıta yapılan zamlar enflasyona 0,5 puan ekleyecektir. 0,4 puan da doğalgaz ve elektrik zamlarının gelecektir ancak MB'nın beklentileri içinde olduğu için 0,4 puanlık bir katkı olmayacaktır, daha sınırlı olacaktır. Otomotive gelen zamların etkisinin tüketici fiyatlarına ne kadar yansıyacağı henüz bilinmiyor. Yüzde 6,2 olan yıl sonu enflasyon beklentisine 0,5 puan akaryakıt zammından gelecek. Doğalgaz ve otomobil zamlarının ne kadar etki göstereceği ise eylül ayı enflasyon rakamlarının ardından görülecek. MB, yıl sonu enflasyon tahminini eylül ayı enflasyon rakamlarına gördükten sonra karar verecektir."


Derici, MB'nın Para Politikasını belirlerken ikincil etkilerin olup olmadığına ve beklentilerin bozulup bozulmadığına baktıklarına işaret ederek,


"MB, bu zamlardan sonra 'iç talep koşulları nedeniyle ikincil etkiler görmeyeceğiz' diyor. Ayrıca 24 aylık enflasyon beklentilerinde de bir bozulma beklemiyorlar. Dolayısıyla para politikasında bir duruş değişikliği olmayacaklar mesajını verdiler. Önümüzdeki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandında bir düşüş ve rezerv opsiyon katsayısında (ROK) bir artış bekleyebiliriz" şeklinde konuştu.


Derici, MB'nın son zamlara rağmen olumlu tavrını sürdürdüğünü ve endişeli bir durumunun olmadığını belirtti.


Muhabir: Murat Birinci


Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA