Başbakan Yardımcısı Babacan Soruları Yanıtladı Açıklaması

Son Güncelleme:

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Sinop'ta yapılacak nükleer güç santralinde yüzde 49 olan devlet hissesinin yarıdan fazlasının özelleştirilebileceğini belirterek, "Blok satış ya da halk arz, hepsi seçenekler içerisinde ama bugün karar için çok"...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Sinop'ta yapılacak nükleer güç santralinde yüzde 49 olan devlet hissesinin yarıdan fazlasının özelleştirilebileceğini belirterek, "Blok satış ya da halk arz, hepsi seçenekler içerisinde ama bugün karar için çok erken" dedi.


Babacan, JW Marriott Otel'de düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunduktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Takipteki alacakların hangi seviyeden sonra riskli olarak değerlendirilebileceğine ilişkin soru üzerine Babacan, takipteki alacakları değerlendirirken, toplam kredi hacminin de büyüdüğünün gözönüne alınması gerektiğini söyledi. Babacan, "Toplam kredi hacminin içerisindeki takipteki alacakların yüzdesi ne o orana bakmak lazım. Yüzde 3 civarında bir rakam çok makul. Açıkçası biz daha yukarı çıkar diye bekliyorduk" diye konuştu.


Ticari kredileri artırmak için bir çalışma olup olmadığına ilişkin soruya da Babacan, yatırım, üretim ve ihracat için gerekli olan kredilerde maliyetle ilgili ne yapılabileceğini en son Finansal İstikrar Komitesi toplantısında ele aldıklarını kaydetti. Bu konuyu Merkez Bankası ve BDDK ile de paylaştıklarını anlatan Babacan, bir sonraki toplantıda yapılan çalışmaları değerlendireceklerini bildirdi.


Kredilerin, üretim, ihracat ve yatırım içinse bunun önünün açık olduğunu, ancak tüketim içinse burada sorun olacağını anlatan Babacan, "Merkez Bankası ve BDDK'nın yapabileceği farklı şeyler var ama bunu koordineli bir şekilde ve eşgüdüm içerisinde yapmaları gerekiyor. Özellikle üretim, yatırım ve ihracat için ne yapılabilir, bunu gözden geçireceğiz. Burada hareket alanı var ama çok geniş bir hareket alanı değil" dedi.


-Seçimler ve mali disiplin-


Babacan, "Gelecek dönemde 3 seçim yapılacak. Bu mali disiplini etkiler mi-" şeklindeki soruyu yanıtlarken de mali disipline önem verdiklerini, geçmiş yıllarda da 3 genel seçim, 2 yerel seçim ve 3 referandum gerçekleştirildiğini, bunların hiçbirinde popülist politikalar izlemediklerini anlattı.


Dolayısıyla önümüzdeki dönemin de böyle değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Babacan, "Geçen 8 seçimde ne yaptıysak ne yapmadıysak önümüzdeki seçimlerde de benzerlerini beklemek lazım. Bu piyasalar açısından da ciddi bir endişe alanı değil. Zaten borç stokumuz, bütçe açığımız son derece düşük noktalarda" şeklinde konuştu.


-Sinop'taki nükleer santral-


Sinop'ta yapılacak nükleer santralin hisselerinin ne kadarlık bir oranının özelleştirileceğine ilişkin olarak da Babacan, hisselerin yüzde 49'unun EÜAŞ'a ait olduğunu hatırlattı. Babacan, şöyle devam etti:


"Yüzde 49'un da bir kısmının nasıl özelleştirileceği gibi bir anlayışın orada hakim olması gerekecek. Ama kamunun payı biraz da olsa sonuna kadar kalacak. Ama yüzde 49'un yarıdan fazlasını da bir noktada özelleştireceğimizi ben düşünüyorum. Blok satış ya da halk arz hepsi seçenekler içerisinde ama bugün karar için çok erken."


(Sürecek) - ANKARA

Kaynak: AA