BM'den Şili Hükümetine Uyarı
Hükümetin, Mapuche yerlilerine yönelik "anti terör yasalarını uygulamasına son vermesi gerektiğ"i belirtildi
Birleşmiş Milletler (BM), Şili Hükümetinin Mapuche yerlilerine yönelik anti terör yasalarını uygulamasına son vermesi gerektiği yönünde uyarıda bulundu.
BM İnsan Hakları ve Terörle Mücadele Özel Müfettişi Ben Emmerson, iki haftalık Şili ziyaretiyle ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 1 milyon Mapuche yerlisinin yaşadığı güneydeki Araucania ve Bio Bio bölgelerindeki durumun istikrarsız olduğunu belirtti.
Hükümetin gerekli adımları atmaması halinde bunun bölgesel önemli bir sorun haline dönebileceğine işaret eden Emmerson, Şilili savcıların suçları aydınlatmak için mevcut yasaları kullanmalarının yeterli olacağını, eski diktatör Pinochet döneminden kalma terör yasalarını kullanmalarına gerek olmadığını söyledi.
Mapuche yerlilerine yönelik kullanılan anti terör yasalarının ayrımcılık yarattığını ifade eden Emmerson, hükümetin Şili Anayasası kapsamında Mapuche yerlilerini tanıyarak bu tartışmanın çözülmesi için strateji geliştirmesi gerektiğini belirtti. Emmerson, hükümetin Şilili yerlilere yönelik anti terör yasalarını kullanmaya son vermesi gerektiğini kaydetti.
Yerli Mapudungun dilinde "toprağın halkı" anlamına gelen Mapuche yerlilerinin mücadelesi, İspanyolların 300 yıl önce bölgeyi fethetmesiyle başlıyor. Mapuche yerlileri, kendi bölgelerinde otonom bir yapılanma talep ediyor. - Ankara