Bmgk'nın Suriye Tasarısına Rusya ve Çin Vetosu
Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nadal: "Fransa, BM İnsan Hakları Konseyi nezdinde Suriye'de işlenen savaş suçlarıyla mücadeleye devam edecek" "(Suriye'de insanlık suçunu belgeleyen yeni fotoğraflar) Yeni deliller bu konudaki uluslararası mücadeleye katkı sağlar.
Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Romain Nadal, Suriye'de işlenen savaş suçları ve insan hakları ihlallerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevk edilmesi için Fransa tarafından hazırlanan karar tasarısının veto edilmesi sonrası savaş suçlarıyla mücadele etmeye devam edeceklerini açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nadal, 65'ten fazla ülke ile 100'ün üzerinde STK'nın imzaladığı karar tasarısının Rusya ve Çin'in vetosuyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Nadal, "Fransa, BM İnsan Hakları Konseyi nezdinde Suriye'de işlenen savaş suçlarıyla mücadeleye devam edecek. 4 Haziran'da BM Genel Kurulu'nda düzenlenecek 'Savaş yöntemi olarak kıtlık' konulu toplantıda savaş suçlarının cezasız kalması konusunu gündeme getireceğiz" dedi.
Nadal, Rusya ve Çin'in vetosunun Fransa'nın daha önce teklif ettiği, kitlesel bir vahşet yaşandığı takdirde veto kullanımının sınırlandırılmasının önemini gösterdiğini vurguladı.
Yeni savaş suçu delilleri uluslararası mücadeleye katkı sağlar
AA muhabirinin, Suriye'de insanlık suçunu belgeleyen yeni fotoğraflara ilişkin sorusunu yanıtlayan Nadal, "Yeni deliller bu konudaki uluslararası mücadeleye katkı sağlar. İnsanlığa karşı işlenen suçların cezasız kalmaması için buna ihtiyaç var. Adalet önünde sonunda yerini bulacaktır" diye konuştu.
Suriye'deki çatışmanın 4. yılında, Fransa'nın hazırladığı karar tasarısı, 13 BMGK üyesi ülkenin "evet" oyuna rağmen, iki daimi üye Çin ve Rusya'nın vetosu yüzünden kabul edilmedi. Bu şekilde Rusya ve Çin, Suriye'deki krizin başlangıcından bu yana BMGK'da 4. defa Suriye'yle ilgili bir tasarıyı daha veto etmiş oldu. - Ile-de-France