Çanakkale'de Böbrekle İlgili İlk Ameliyat

Son Güncelleme:

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üroloji Kliniği'nde ilk kez böbrek tümörüne yönelik "sıfır iskemi ile laparoskopik parsiyel nefrektomi ameliyatı yapıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üroloji Kliniği'nde ilk kez böbrek tümörüne yönelik "sıfır iskemi ile laparoskopik parsiyel nefrektomi ameliyatı yapıldı.


Operasyonu gerçekleştiren ÇOMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berkan Reşorlu, söz konusu yöntemle böbrek alınmadan sadece tümörlü kısmın çıkarıldığını ve ameliyat esnasında böbrek damarları kapatılmadığı için kalan böbrek dokusunun herhangi bir zarar görmediğini söyledi.


İşlemin herhangi bir ameliyat kesisi yapılmadan sadece 4 delikten vücut içine gönderilen cerrahi aletler yardımıyla gerçekleştirilmesi sebebiyle hem kozmetik bozukluk oluşmadığını hem de hızlı iyileşme sağlandığını aktaran Reşorlu, böbrek tümörlerini "sessiz tehlike" olarak tanımladı.


Dr. Reşorlu, bu kanser türünün son aşamaya gelene kadar herhangi bir bulgu vermediğini ve bu kitleleri sıklıkla rastlantısal olarak saptadıklarını bildirdi.


Böbrek kanserlerinin erken saptanabilmesi için hastaların düzenli olarak rutin kontrollerini yaptırmasını, idrarında kan gören hastaların zaman kaybetmeden üroloji polikliniğine başvurmalarını öneren Reşorlu, ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yeterli olanaklara sahip olduklarını, her türlü ürolojik müdahalenin yapılabildiğini ve hastaların kendisine veya çalışma arkadaşlarına ürolojik sıkıntıları için rahatlıkla başvurabileceğini kaydetti.

Kaynak: AA