Erdoğan'ın "Vizyonu" Yankı Buldu

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı seçimine aday Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cuma günü açıkladığı "vizyon" belgesi, yurt dışında da yankılandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimine aday Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cuma günü açıkladığı "vizyon" belgesi, yurt dışında da yankılandı.

BBC: ERDOĞAN 4 ÖNCELİĞİN ALTINI ÇİZDİ

İngiliz BBC, "Türk Başbakanı Erdoğan yeni bir anayasa için çaba gösterecek" başlığı ile verdiği haberinde Erdoğan'ın 2023'ye kadar olan süre için dört önceliğin altını çizdiğini, cumhurbaşkanı seçilmesi durumda yeni bir anayasa taahhüdünde bulunduğunu anlatıyor.

ERDOĞAN RAHATÇA KAZANIR BEKLENTİSİ

"Böyle bir adım, Sayın Erdoğan'a, halen büyük ölçüde törensel bir rol olan cumhurbaşkanlığına daha çok yetki sağlama imkânı verir" görüşünü dile getiren BBC, analistlerin çoğunun Erdoğan'ın seçimi "rahatça" kazanmasını beklediklerini belirtiyor. Haberde Erdoğan'ın 2003'ten bu yana başbakan olduğuna işaret edildikten sonra "Eleştirenler, yolsuzluk iddiaları arasında daha otoriterleştiğini söylüyorlar. Siyasi düşmanlarını kendisine karşı komplo kurmakla suçluyor. Sürekli ekonomik büyüme de, kendine ard arda seçim zaferi elde etmeye yardımcı oldu" savlara yer veriliyor.

BBC, "Kökleri İslam'da olan AK Parti, parlamentoya hâkim ve bu güç tabanı ona ülkenin laik kurumlarına meydan okumasına imkân sağladı" yorumunu yapıyor ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı, seçimini kazanması beklendiğini kaydediyor.

NYT: ERDOĞAN SEÇİMİ KAZANIRSA CUMHURBAŞKANLIĞININ YETKİLİLERİNİ ARTIRMAYA ÇALIŞACAK

Başbakan Erdoğan'ın Cuma günü açıkladığı "vizyon", New York Times gazetesinde de haber oldu. Erdoğan'ın hak ve özgürlüklerini genişletmeye, Türkiye'nin ekonomisini daha da geliştirmeye söz verdiğini belirten gazete, haberinde Türkiye'de ilk defa halkın doğrudan cumhurbaşkanını seçeceğine dikkat çekiyor.

"Yaygın biçimde beklendiği gibi Erdoğan seçimi kazanırsa muhtemelen cumhurbaşkanlığının yetkililerini artırmaya çalışacak" diyen gazete, haberini, "Cuma günü İstanbul'da konuşurken Sayın Erdoğan, pek detay vermese de seçilmesi durumda Türkiye'de demokrasiyi güçlendirmeyi ve uluslararası meselelerdeki rolünü artırmayı vaad etti" sözleriyle noktaladı.

Kaynak: ANKA