Irak'ta Hükümeti Protestolar Devam Ediyor
Kerkük'te de kılınan Cuma namazı sonrası gösteriler düzenlendi.
Kerkük'te de kılınan Cuma namazı sonrası gösteriler düzenlendi. Ortak namaz Kerkük'teki El İhtifalat Meydan'ında kılındı. Yüzlerce kişinin kıldığı namzadan sonra düzenlenen gösteride istekler dile getirildi.
İmam ve hatip şeyh Yusuf El Tayyar Irak halkı arasında herhangi bir ayrımın söz konusu olmadığını, uzlaşının siyasiler arasında yapılması gerektiğini söyledi. Namazdan sonra yapılan gösteriye Kerkük'ün farklı bölgelerinden yüzlerce kişi katıldı. Gösteriye katılanlar hükmetin, suçsuz ve özellikle de kadın tutukluların serbest bırakılmasını, adalet ve soruşturma ugulamasının kaldırılması için terörle ilgili 4'üncü kanunun iptal edilmesini istedi.
Gösteriye katılan din adamları da hükümetin haftalardan bu yana yapılan gösterilere katılanların sesine kulak vermesini istedi. Göstericilerin istekleri için kurulan komisyon üyeleri de, hükümetin artık halkın sunduğu taleplere karşısında ciddi yaklaşım göstermesini istedi.
Kerkük'e bağlı Havice İlçesi'nde de binlerce kişinin katıldığı gösteri düzenlendi. Gösteriye katılanlar, halkın isteklerine kulak vermeyen hükümetin iş başından ayrılmasını istedi.
RAMADİ VE SELAHADDİN
Anbar ve Salahaddin kentlerinde de gösteri yapanlar hükümetin sunulan istekleri yerine getirmekte acis kaldığını belirterek hükümeti istifaya çağırdı. Felluce'de binlerce kişinin katılımıyla ortak Cuma namazı kılındıktan sonra gösteri düzenlendi. Gösterilerde haftalardan bu yana dile getirilen istekler yinelendi ve hükümetin bu çağrılara kayıtsız kalması nedeniyle istifa etmesini istendi. Göstericiler talepleri için kurulan komisyon üyeleri de gelecek Cuma için gösteri ve ortak namazın Bağdat'ta yapılmasını planladıklarını belirterek göstericilerin barışçıl olduğunu bildirdi.
Selahaddin iline bağlı Samarra İlçesi'nde de gösteri düzenlendi. 'Despot Yöneticiye Hayır Cuması' adı altında Maliki Hükümeti'ni protesto eden gösteriler düzenlendi. Şehrin merkezinde bulunan ve eylemin düzenlendiği Hak Meydanı'nda 40 bin kişinin katılımıyla Şiiler ve Sünniler ortak Cuma namazı kıldı. Samarra'da Şiilerin ve Sünnilerin ortak kıldığı Cuma namazı ve gösterilere Ayetullahuzma Cevad el-Halisi'nin öncülüğünü yaptığı El-Halisi Medresesi'nden bir heyet katıldı.
Heyet adına konuşan Şeyh Hasan El-Ubeydi, göstericilerin haklı taleplerini sonuna kadar desteklediklerini belirtti. Hükümetten yerine getirmeyi istedikleri talepleri sıralayan El-Ubeydi, haksız tutuklanan ve hapsedilenlerin bir an nce bırakılmasını, tutuklananların soruşturmasına tutuklu yakınlarından, dini mercilerden birer temsilcinin ve yargıdan tarafsızlığına inanılanan bir temsilcinin katılmasını istedi. El-Ubeydi, ayrıca işgale karşı kahramanca mücadele edilenlerin canilerden ayrı tutulmasını ve onlardan özür dilenmesi gerektiğine dikkati çekti. 'Sünni ve Şiiler kardeştir. Bu vatanı satmayız', 'İslam, kanımız ve canımız sana feda olsun', 'Hakkımızı elde edene kadar susmak yok' diye slogan atılan gösteri olaysız sona erdi. onbinlerce göstericinin katıldığı ortak namazdan sonra protesto gösterisi düzenlendi.göstericiler hükümetin izlediği politikada değişikliğe gidilmesini isteyerek sunulan taleplerin uygulanmasına çağırdılar. D
Bağdat'ın 80 kilometre kuzey doğusunda yer alan Diyale kentinde de Cuma namazı kılındıktan sonra gösteri düzenlendi. Gösteriye yerel yetkililer ve milletvekilleri de destek vererek katıldı. Diyale ilindeki ortak Cuma namazı ve gösteriye büyük katılım oldu. Binlerce kişi namazı kılarken, hutbede göstericilerin hafatalardan bu yana dile getirdiği istekler yinelendi. Gösteriye katılan Diyale'den Miletvekilleri Selim El Cuburi ile Raad El Dehleki hükümetin göstericilerin taleplerini ciddi bir şekilde yerine getirmediğini belirterek hükümet tarafında kurulan komisyonun çalışmalarında başarı sağlamadığını bildirdi. Milletvekilleri hükümetin Irak halkını tehdit eden Irak Hizbullah Örgütü lideri El Battat'ı tutuklaması gerektiğini bildirdi.
AHM(GE/İD)